Gepensioneerd huisarts Tjeu Rietjens ontwikkelt een helende, cosmetische crème 

WEERT – Na jarenlang onderzoek heeft de Weerter gepensioneerd huisarts Tjeu Rietjens (72), een bijzondere crème ontwikkeld. Samen met enkele gezinsleden is zijn uitvinding inmiddels op de markt gebracht onder de naam Qiino. Na zijn pensionering in 2014 als praktiserend huisarts in de woonwijk Keent, begon Tjeu zijn interesse voor planten en vooral compost uit te bouwen. Hij bemerkte dat met een bepaald type compost zijn handen warm werden. Het intrigeerde hem hoe dat mogelijk was en besloot dit verder te onderzoeken. Door zijn medische achtergrond, zijn passie voor de natuur als boerenzoon én zijn kennis van de scheikunde kwam hij tot de conclusie dat ‘het met name de stof ‘nitric oxide (NO)’ verantwoordelijk is voor het uitzetten van de bloedvaten. 

Champignonresten
Vele wetenschappelijke artikelen verder wordt duidelijk dat het nitraat uit compost is (compost is van nature nitraatrijk) dat een rol speelt in de uiteindelijke productie van NO en dat huidbacteriën een belangrijke rol spelen bij de omzetting van nitraat naar NO. Daarnaast blijkt dat de compost waarvan Tjeu warme handen kreeg relatief veel champignonresten bevat, waarvan bekend is dat ze de bouwstof chitine bevatten. Tjeu: ‘Chitine’ en het daarvan afgeleide chitosan  is een van de weinige positief geladen stoffen in de natuur en wordt vaker als ‘transporter’ gebruikt om medicijnen in het lichaam op de juiste plek te krijgen. De combinatie van chitosan en nitraat wordt Qinino genoemd. De naam Qinino is een verbastering van chitosan, nitraat, nitriet en NO.’ 

Van het een kwam het ander. Het uiteindelijke resultaat van al zijn bezigheden en research was een  crème onder de naam Qiino.

‘Patent op Qinino’ 
In de jaren die volgen worden familie en vrienden gevraagd het effect van Qinino op verschillende manieren te testen. Zijn vaste overtuiging is dan ook steeds geweest dat ervaringen van mensen om hem heen laten zien dat hij echt iets bijzonders in handen had en dat het middel tegen veel verschillende klachten kan werken. 

Met die informatie startten Tjeu en zijn zoon Jos een patentaanvraag en verkenden zij samen met  schoondochter Liza verschillende strategieën hoe verder te gaan met deze ontdekking. Wordt het een cosmetisch product, een zogenoemd medisch hulpmiddel of een farmaceutisch product?  Moeten andere partijen overtuigd worden het ingrediënt te verwerken in hun producten of moet er gezocht worden  naar een partij om mee samen te werken? Na veel gesprekken komen ze tot de conclusie zélf de crème op de markt te brengen. 

Omdat de crème met daarin Qinino onder de cosmetische regelgeving valt, kan het product relatief eenvoudig in de markt worden gezet, met inachtneming van alle veiligheidseisen en kwaliteitsnormen.

Interactie met doelgroep
Tjeu, Jos en Liza besluiten zich te richten op de consument ‘die het verhaal interessant vindt, aanhoudende huidproblemen heeft en zijn/haar ervaringen met het product wilt delen (de ‘burgerwetenschapper’)’. Met alle terugkoppelingen en reviews kunnen ze uiteindelijk beter bepalen welke vervolgstappen gemaakt kunnen worden (bv. wetenschappelijk onderzoek doen, samenwerking  met andere bedrijven of het laten ontwikkelen van nieuwe producten met daarin Qinino).

Over het gezin Rietjens…
Tjeu studeerde geneeskunde en werkte samen met zijn vrouw Marlies vijf jaar lang in Malawi, een van de armste landen in de wereld. Daarna is hij 30 jaar werkzaam geweest als huisarts in Weert. Als boerenzoon heeft hij altijd een grote interesse gehad in ‘natuur en composteren’.

Drie ondernemende zonen 
Het gezin Rietjens bestaat uit drie zonen. Voor de drie broers Tijs, Harm en Jos,  gaat het ‘samen ondernemen’ al heel ver terug.

Op de middelbare school startten zij een talentvolle (boy)band onder de naam Brinker. Het leek erop dat er een nationale doorbraak zou komen na optredens op o.a. het bevrijdingsfestival in Roermond en registraties voor radio en TV. Het beloofde een mooi muzikaal avontuur te worden maar veel verder dan Limburgse poppodia is Brinker uiteindelijk niet gekomen. De studie ging voor. Twee broers, Tijs en Jos hebben de opleiding tot (huis)arts afgerond en de derde, Harm, heeft een IT-achtergrond. Sinds 2007 hebben zij hun krachten gebundeld in een IT-bedrijf in de zorg  (‘Caresharing’). Met name Jos houdt zich naast Caresharing nu vooral bezig met Qiino, samen met zijn partner, neurowetenschapper en communicatiedeskundige Liza Cornet.    

Zie voor meer informatie ook de webpagina: https://qiino.nl/over-qinino/