Nieuw in Lille: Fietsclub voor e-bikes

PELT – Omdat steeds meer mensen een e-bike hebben aangeschaft en graag die fiets van stal halen komen wellicht ook de volgende vragen op tafel: “ Waar fietsen we eens naartoe en met wie en welke routes zijn interessant?” Welnu, Lillenaren Dominique Vandormael en Johny Kolen van fietsclub WTC hebben daar wat op gevonden. 

Door Ben Ieven

Hun wielertoeristenclub ‘Allemaal op de fiets’ bestaat al sinds 1975 maar bestaat uit leden die elke week met de koersfiets een bepaalde route doen. Ze vroegen zich echter af hoe mensen met een gewone elektrische fiets dat doen, daar moet toch ook behoefte zijn aan structuur, wat begeleiding of gezelschap. Daarom hebben ze nu een nieuwe club opgericht. Waarschijnlijk is dit een primeur in Vlaanderen want de elektrische fiets wordt nog zo’n beetje ondergewaardeerd terwijl het toch ook een vorm van bewegen is en ook op sociaal vlak mensen kan samenbrengen. 

Dominique: “Steeds meer mensen zijn, zeker sinds corona, overgestapt op een elektrische fiets maar willen wel eens een keertje…  een andere route nemen dan de gebruikelijke. Sommigen rijden ook altijd maar alleen en zouden graag in groep rijden. We willen een club vormen met de nodige structuur en organisatie. Ook begeleiding is natuurlijk belangrijk, kwestie van de juiste en leuke fietsroutes te doen ”. 

Johny: “We willen een afgewerkt programma bieden zodat de fietsers elke week weten wat hun te wachten staat. Ook belangrijk is om te weten dat er altijd iemand van de begeleiding bij is die behalve de route te kennen ook hulp kan bieden als er al eens een platte band op je pad komt”. 

Dominique: “We houden overal rekening mee zoals de capaciteit van de batterij. De afstanden worden afgestemd op wat een normale batterij zal kunnen doen. Men krijgt de kans om andere routes dan de gebruikelijke te leren kennen. We houden uiteraard ook rekening met het weer”. 

Johny: “Het is wel de bedoeling dat we niet sneller gaan fietsen dan wat ‘normale’ e-bikes aan kunnen. Dat is meestal ongeveer 25 km/u. Speedpedelecs kunnen eventueel ook bij de club maar zullen zich aan de regeltjes en maximum snelheid van de club moeten aanpassen”. 

Dominique: We willen gaan starten met een aantal gratis proefritten en zien wat de respons is. Alle leeftijden zijn welkom, dat is wel een belangrijk verschil als je vergelijkt met andere clubs. We starten op zondag 24 oktober om 09.00u in Lil Dorp, het marktplein van Sint-Huibrechts-Lille dus. Wie mee wilt moet daar dus op tijd zijn. De eerste tocht zal ongeveer 30 tot 35 km zijn. Voorlopig zijn de startdata 24/10, 31/10 en 7/11. Wie graag meedoet hoeft alleen maar op tijd op het marktplein te zijn. Informatie en inschrijvingen: 0032 11-649554 of dominique@wtcallemaalopdefiets.be