Nieuwe huisstijl en koers voor Natuurgrenspark De Groote Heide

HAMONT-ACHEL – Op de Achelse Kluis werd maandag het nieuwe concept en de nieuwe huisstijl van Natuurgrenspark De Groote Heide gepresenteerd. Onder de noemer ‘Vindingrijk’ gaat het natuurgrenspark in de toekomst een heleboel ontwikkelingen in het gebied doorvoeren.

Door Roy de Leijer

De Groote Heide is een grensoverschrijdende samenwerking tussen zes gemeenten (Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard) met als doel recreatie en toerisme te stimuleren in het gebied. Niet alleen door het onderscheidend karakter van het gebied te benoemen en uit te dragen, maar ook door ontwikkelingen door te voeren. Tien jaar geleden werd in de oude kapittelzaal van de Achelse Kluis de eerste aanzet gegeven voor de grensoverschrijdende samenwerking. 

De nieuwe slogan en huisstijl zijn maandag gepresenteerd bij de Achelse Kluis. Daarbij is ook het nieuwe grensoverschrijdende wandelroutenetwerk officieel in gebruik genomen door burgemeester Rik Rijcken van de gemeente Hamont-Achel en schepen Leen Gielen van de gemeente Pelt. 

Samen onthulden zijn maandag een routebord bij de Achelse Kluis. Het wandelroutenetwerk biedt ruim 650 kilometer aan aan wandelplezier in het groene gebied tussen Eindhoven en Pelt.

Bij het promoten van De Groote Heide ging de aandacht lange tijd vooral uit naar de natuur, maar de komende jaren wordt de focus wat verbreed. “Prachtige natuur is er op meer plekken, maar de gezamenlijke cultuurhistorie geeft dit gebied een eigen identiteit”, vertelt projectleider Ester van Sambeeck.

Om de nieuwe koers te bepalen, werd een beroep gedaan op een team binnen Breda University of Applied Sciences (Buas). Uit gesprekken met onder andere ondernemers, terreineigenaren, heemkundekringen, natuurorganisaties, gemeenten, VVV’s en bewoners in het gebied zijn ze uiteindelijk tot een nieuw concept gekomen: ‘Vindingrijk van nature’. 

Om een vervolgstap te kunnen maken, heeft De Groote Heide de hulp ingeroepen van communicatiebureau Quick Brown Foxes om een duidelijk merkpaspoort en een nieuwe huisstijl uit te werken.

Bij de nieuwe weg die de komende jaren wordt ingeslagen is er meer aandacht voor het samenspel tussen de mensen en de natuur van De Groote Heide. Allerlei ontwikkelingen uit het verleden worden toegelicht met behulp van de slogan ‘Vindingrijk van nature’. Denk bijvoorbeeld maar aan het ontstaan van De Groote Heide, hoe het er ooit uitzag en de invloed die ‘slimme bewoners’ hebben gehad op het gebied.

Het nieuwe motto biedt ook inspiratie voor nieuwe ontwikkelingen, zoals het doorontwikkelen van de natuurpoorten in het grenspark. Van Sambeeck: “We hier wat extra thematische beleving aan de natuurpoorten toevoegen en de kwaliteit van de recreatiemogelijkheden verbeteren, zodat wij de grote massa bezoekers hiernaartoe kunnen gidsen. Daardoor kunnen we andere kwetsbare gebieden beter beschermen.” 

Ook zijn er onder meer plannen om meer beleving toe te voegen aan de hoofdroutestructuur en voor het ontwikkelen van nieuwe themaroutes ontwikkeld.

De nieuwe huisstijl is onder meer doorgevoerd bij de website en het nieuwe magazine dat vanaf volgende week gratis verkrijgbaar is bij verschillende toeristische diensten en VVV-kantoren. Meer info: degrooteheid.eu.

Foto: Burgemeester Rik Rijcken van de gemeente Hamont-Achel en schepen Leen Gielen van de gemeente Pelt namen maandag het nieuwe wandelroutenetwerk bij De Achelse Kluis officieel in gebruik.