Op Herhaling 2021

REGIO – Stichting Bravo Compagnie organiseert het evenement Op Herhaling. Dit vindt plaats op zondag 24 oktober van 10.00 tot 17.00 uur in Valkenswaard. De locatie is Opperheide 3. Dit ligt tussen Valkenswaard en Borkel en Schaft.

Eind augustus 25 jaar geleden zwaaide dat de laatste Nederlandse dienstplichtigen afzwaaiden. De militaire dienstplicht werd in 1996 opgeschort. Dit betekent dat er geen dienstplichtigen meer opgeroepen worden. De militaire dienstplicht is echter niet afgeschaft. 

In geval van dreiging kan de dienstplicht  weer direct ingevoerd worden. Tijdens het evenement ‘Op Herhaling’ komen verschillende aspecten van de militaire dienstplicht aan de orde. Ook wordt aandacht besteed aan de Koude Oorlog. Op Herhaling is een doe-evenement voor de hele familie. De medische keuring, schieten op de schietbaan, de hindernisbaan, meerijden in een oude militaire truck, etc. Ook kun je ervaren hoe je destijds de grens naar Oost-Duitsland passeerde.

Tijdens Op Herhaling kun je ook het verschil zien tussen de drietonners van de jaren 50 en de viertonners van de jaren tachtig en negentig. De viertonner wordt vanaf dit jaar vervangen maar was tijdens de overstromingen in Limburg nog een onmisbaar werkpaard om de inwoners te evacueren. Het evenement vindt veelal plaats in de open lucht. Stg Bravo Compagnie bestaat sinds 1996 en viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Aan ‘Op Herhaling’ werken ook andere groepen mee.