Eindstation ‘de Hel Van Brüx’

BUDEL-DORPLEIN – Op dinsdag 26 oktober om 20.00 uur zal Leny Crins-Probst op uitnodiging van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ in zaal De Schakel, Sint- Barbaraweg 1 te Budel-Dorplein de voordracht Eindstation ‘De hel van Brüx’ verzorgen.

Leny’s vader Alois Probst maakte deel uit van een groep van ongeveer 1200 Nederlandse krijgsgevangenen die in de zomer van 1943 terecht kwamen in Brüx, Tsjecho-Slowakije. Ook Toon Roost (1917-2000) van de Poelderhof in Budel-Schoot en Ties van der Putten (1917-1986) uit Budel werden in Brüx tewerkgesteld. Het verhaal van Alois Probst loopt grotendeels parallel met wat hen overkwam. In haar lezing verhaalt zij ook kort over deze beide jongens uit ons heemgebied. Het door Alois Probst opgetekende verhaal, aangevuld met interessante wetenswaardigheden en achtergronden bij de oorlog, heeft geleid tot een boek en deze indrukwekkende presentatie van Leny. 

De entree bedraagt € 2,50, maar leden van de Heemkundekring mogen gratis naar binnen. 

Foto Krijgsgevangenen in Brüx. Boven tweede van rechts Toon Roost, daaronder net zichtbaar Ties van der Putten (foto: Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’, Budel).