Mijn verhaal: de jeugd van Jos Van Gerven

ST.HUIBRECHTS-LILLE – Onderstaand vind je een fragment uit het tweedelige verhaal van de inmiddels 80-jarige Jos Van Gerven, dat verschijnt in Het Liller Heem, het tijdschrift van de Heemkundige Kring van Sint-Huibrechts-Lille. Ben je geïnteresseerd dan kan je een abonnement aanschaffen voor 12 euro voor vier afleveringen op BE98 0010 8646 7593 met vermelding van naam en adres. Meer informatie vind je op ‘www.heemkunde-shlille.be’.

“Door de keuken hingen boven onze hoofden doeken te drogen (er waren toen nog geen pampers). ’s Zaterdags werden wij beurtelings gewassen in een tobbe op een ‘dreipikkel’. Het water werd ververst als het te vuil werd, dus niet te dikwijls want er moest steeds warm water gemaakt worden op de kachel. Wij sliepen met vijf jongens op een kamer, eigenlijk een stuk van de zolder die werd afgemaakt als slaapkamer. Dit was vlak naast het duivenkot. Wij hoorden steeds het gekir van de duiven en het gefladder. Het was er steenkoud in de winter. Er stond soms ijs op de pispot ’s morgens en de ramen waren dichtgevroren. Daarom kregen wij dan verwarmde bakstenen mee in bed met een vod errond om de koude te breken. In de kast stond een machinegeweer met de banden kogels er nog aan! Kun je je dat nu eens voorstellen?” 

EPSON MFP image