Nacht van de nacht: op stap met de boswachter 

HEEZE-LEENDE – Op zaterdag 30 oktober gaat het Jeugd IVN van de afdeling Heeze-Leende op stap met de boswachter in het kader van “de Nacht van de nacht”. 

Van 18.30 tot 20.30 uur wordt een ontdekkingstocht gehouden in de Herbertusbossen. In het donker ziet het bos er heel anders uit dan overdag. Je zult zien dat er van alles te beleven valt. Alle zintuigen staan op scherp. Je ziet weinig, maar je hoort en ruikt des te meer. Het belooft een spannend avontuur te worden. Op eigen houtje ’s nachts door het bos struinen mag niet, maar wel als de boswachter erbij is. Wie durft? 

We verzamelen op de parkeerplaats van Brabants Landschap aan het eind van de Boschlaan in Heeze. Vandaar lopen we naar de veldschuur van Brabants Landschap waar we kennis maken met een aantal opgezette dieren die in het bos voorkomen. Misschien dat we sommigen vanavond zullen zien! Daarna gaan we in groepjes onder begeleiding van IVN-gidsen het bos in. Dat wordt geen wandeling voor watjes! Weet je wat er allemaal in het bos leeft? Nee? Oren en ogen open dan maar. Het bruist van het leven ’s nachts in het bos. Hoor, ritselt daar een ree in de struiken? Een ransuil krast in de verte. En sluipt daar nou een vos of is het een das? En daar, daar probeert een egel onder bladeren te kruipen, op zoek naar wormen en spinnen. Hij ziet ze niet, maar ruikt en hoort ze wel.

Ja, er is genoeg leven in het bos, ook al zie je niets. Neem trouwens geen zaklantaarn mee, dat zou de dieren alleen maar afschrikken. Na de boswandeling komen we terug bij de veldschuur van Brabants Landschap waar de boswachter al jullie vragen zal beantwoorden. Schrijf daarom thuis op een papiertje wat je altijd al had willen weten van het leven ‘s nachts in het bos. Als speciale verrassing gaan we vleermuizen spotten met behulp van een echte detector. Lijkt zo’n avontuur je wel wat, meld je dan aan via de website van IVN Heeze-Leende. Tot het eind van het jaar kan je gratis mee op stap met het Jeugd IVN, daarna moet je lid zijn. Meer informatie bij Stefanie van Heck 06 46789989 of jeugd-ivn@ivnheezeleende.nl