Neuroloog liep marathon voor personen met Multiple Sclerose

PELT – Op zaterdag 11 september ging professor dr. neuroloog Bart Van Wijmeersch de uitdaging aan om een marathon te lopen ten voordele van personen met Multiple Sclerose en MS-Liga Vlaanderen. Het ingezamelde geld zal dienen om MS-patiënten een bredere en multidisciplinaire opvolging aan te bieden. “Zo een aanpak is cruciaal in de behandeling van MS, maar wordt vooralsnog niet betoelaagd door de overheid”, zegt prof. dr. Bart Van Wijmeersch.

Al jarenlang is Bart Van Wijmeersch als neuroloog in het Universitair MS Centrum Hasselt-Pelt (UHasselt & Noorderhart Revalidatie & MS) één van de grote promotoren om patiënten met Multiple Sclerose op te volgen via een zogenaamde multidisciplinaire methodiek. Hierbij wordt tijdens de raadpleging een team bestaande uit een neuroloog, revalidatiearts, kinesist, psycholoog of psychologisch assistent, MS-verpleegkundige en een maatschappelijk werker van MS-liga Vlaanderen samengebracht om, ieder vanuit eigen expertise, een veel bredere kijk te krijgen op de patiënt en diens noden.

Deze multidisciplinaire methodiek wordt ondertussen al in 15 ziekenhuizen en revalidatiecentra in Vlaanderen toegepast, waarbij telkens de maatschappelijk werkers van MS-Liga Vlaanderen deelnemen en zorgen voor de transmurale verbinding. Deze maatschappelijk werkers zorgen niet alleen voor de nodige begeleiding en ondersteuning, maar ook voor de verbinding met de eerste lijn in de thuisomgeving van de persoon met MS en de terugkoppeling met het team. Deze state-of-the- art aanpak die voor personen met MS cruciaal is, wordt tot op heden evenwel niet betoelaagd door de overheid. “Dat betekent dat een multidisciplinaire raadpleging een grote financiële inspanning is die zwaar weegt op de werkingskost. Zeker voor MS-Liga Vlaanderen, die voor meer dan 80% afhankelijk is van fondsenwerving, vormt dit een grote kost”, zegt Bart Van Wijmeersch.

Voor Bart Van Wijmeersch is het duidelijk: “personen met MS lopen als het ware ook elk een marathon met hun zichtbare of onzichtbare beperking” en dat inspireerde hem om zich ten volle voor te bereiden voor de ‘Antwerp Night Marathon’.

Via het actieplatform van MS-Liga Vlaanderen konden mensen een gift doen voor de campagne. De voorbereiding naar 11 september kon ook wekelijks gevolgd worden door persoonlijke blog post.

Bart Van Wijmeersch nam op 11 september 2021 deel aan de eerste fysieke editie van de ‘Antwerp Night Marathon’. In de vroege avond konden de lopers beginnen aan een volledige of halve marathon. Een uurtje na middernacht werden de lopers verwacht aan de finish. Bart Van Wijmeersch liep hier zijn allereerste marathon uit in 3 uur 58 min en 30 seconden. 

Foto Bart