Rondje tuin en natuur in november met Gert-Jan

We hadden nog best fraai nazomerweer in oktober. Door het koude voorjaar en natte zomer zijn er dit jaar opvallend weinig beukennootjes en eikels en veel wilde zwijnen, die de komende winter waarschijnlijk honger lijden. Op de snelweg echter genoeg eikels. De bladverkleuring is nu in volle gang. Met een herfstzonnetje erbij zijn er soms fraaie vergezichten onderweg. Maar ook in de tuin ziet het er mooi uit met al die kleuren. Helaas meestal weinig bessen aan de Amerikaanse bosbessen, de vogels zijn ons meestal voor, maar ieder jaar een mooi toverspel van kleuren van de struiken. Met de eerste herfststorm zullen veel bladeren van de bomen en struiken gewaaid worden. Afgevallen bladeren op het gazon en in de vijver zullen verwijderd moeten worden. In de tuin laten wij ze de gehele winter tussen de planten liggen. Ze dienen als bescherming tegen de koude van de grond en de vogels en insecten zijn ons dankbaar. Vooral merels kunnen flink “vechten” met bladeren. Ze zijn op zoek naar lekkere hapjes die zich tussen de bladeren verschuilen. Een hoopje bladeren achter in de tuin is een mooie winterschuilplaats voor egels. Bladeren zijn tevens een goed bestanddeel in de composthoop, wel goed mengen met droog materiaal, omdat het anders een plakkerige boel kan worden. Net als gemaaid gras, altijd goed verspreiden. 

In november vertonen de eerste wintergeurende struiken hun bloemen. De Mahonia japonica met gele bloemen, Viburnum bodnantense ‘Dawn’ met roze bloempjes. Winterbloeiers hebben vaak een heerlijk parfum als ze bloeien. Andere voorbeelden zijn Lonicera fragantissima (winterkamperfoelie), Sarcococca hookeriana (vleesbes) en Camellia sasanqua. Deze laatste bloeit zeer rijk met lichtroze bloemen en geurt heerlijk. Soms denkt men dat de natuur van slag is met de bloei van de herfstbloeiende sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Zij bloeit de gehele winter bij vorstvrij weer met witroze bloempjes. Deze tot 8 meter hoog wordende boom, komt van oorsprong uit Japan en is een echte vrolijkmaker in donkere dagen. November is een geschikte maand om uw bomen en struiken te verplanten. Probeer altijd een zo groot mogelijk kluit aan de plant te laten zitten. Grotere bomen worden het beste vastgezet met boompalen en boomband, zodat de boom ongestoord kan wortelen en groeien. Rhododendrons houden van een zure grond en daarom wordt er vaak bij het aanplanten extra turf aan het plantgat toegevoegd. Tegenwoordig worden veel bomen in containers gekweekt, deze kunnen het gehele jaar geplant worden, behalve als het vriest. Voor iedere tuin is er wel een geschikte boom te vinden. Uw tuincentrum zal u zeker hierover kunnen adviseren. Met de winter voor de deur zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden voor het echt gaat vriezen. Uitgebloeide zomerbollen en de kuipplanten binnen halen, buitenkranen afsluiten, de waterpomp afkoppelen als deze kan bevriezen, tuingereedschap slijpen en in de olie zetten als het niet meer gebruikt wordt. Misschien de lege plantenbakken vullen met nieuwe plantjes, zodat het terras en balkon er toch gezellig uit ziet in de komende maanden. In november is er een grote kans op nachtvorst, vorstgevoelige planten beschermen. Vorst laat boerenkool of spruiten lekkerder smaken, wordt gezegd. Het zetmeel wordt hierdoor omgezet in suiker, waardoor de groenten een betere smaak krijgen. Onkruid vergaat nog steeds niet. Helaas ook niet in de groentetuin. Probeer vogelmuur en ander onkruid zoveel mogelijk te verwijderen. Schone bedden zien er ook beter uit. Met het zaaien van een groenbemester is de bodem tijdens de winter bedekt en voorkomt u onkruidgroei. De composthoop mag deze maand nog een keer omgegooid worden voor de winter. De bodem van de tuin is nog niet te ver afgekoeld en daarom kan er nog gras van het gazon gezaaid worden. Kale plekken kunt u nu ook nog inzaaien. Kalk mag er gestrooid worden om mosvorming in de winter tegen te gaan. Tevens is het goed om de plantenborder van een goede langzaam verterende mest te voorzien. Fruitbomen kunt u deze maand planten. Er zijn speciale fruitsoorten die geschikt zijn voor op het balkon of terras. Dit leifruit is zeer geschikt om een kale muur of afscheiding te bekleden. Frisse bloesems brengen de lente dichterbij en in de herfst kunt u uw eigen appels of peren oogsten. De feestdagen zijn in aantocht. Diverse tuincentra hebben een groot deel van hun beschikbare verkoopruimte al in oktober omgebouwd tot een betoverende kerstshow. Maar daarover de volgende maand meer. Groetjes Gert-Jan. 

Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu