Schilderijen en glas in het Oude Kerkje

REGIO – De laatste twee weekenden van oktober is het Oude Kerkje in Middelbeers gevuld met het werk van Tan van Dooren en Ciel van Dooren. Op 23, 24, 30 en 31 oktober zijn er de schilderijen van Tan, en glas plus schilderijen van Ciel te zien. De zussen exposeren voor het eerst samen onder de naam ‘j o y*’.

Ciel van Dooren woont en werkt in Tilburg en heeft daar ook de kunstopleiding TeHaTex gevolgd. Sinds 1990 werkt ze met geblazen glas. Ze laat haar werk uitvoeren door glasblazers, in eerste instantie van de glasblazerij De Oude Horn in Leerdam, en later door de glasspecialisten in Tsjechië. Daarnaast maakte zij grote fragiele lantaarns van hout en rijstpapier, met daarop afbeeldingen als silhouetten in zwarte inkt, geïnspireerd door herinneringen van belangrijke momenten uit haar leven. Deze werden geëxposeerd in 2017 in galerie Kokon in Tilburg. Tenslotte heeft Ciel grote geborduurde dekens gemaakt met de titels ‘Oekraïense Troostdeken’ en ‘Het Rozengebed’, waaraan ze honderden uren in stilte op haar atelier heeft gewerkt. Ciel heeft veel les gegeven aan kinderen en geeft nu nog les aan volwassenen. In het Oude Kerkje ziet u haar glas, ‘planeetbollen’ en kleurrijke ‘hangvazen’, maar ook schilderijen.

Tan van Dooren (Goirle) is pas op latere leeftijd serieus gaan schilderen. Na eerst een aantal jaren les te hebben gehad van haar zus Ciel, is zij in 2011 naar de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België) gegaan. Daar heeft zij acht jaar parttime schilderonderwijs gevolgd. Na deze klassieke opleiding, waarbij de nadruk lag op olieverf en veel stillevens, heeft zij inmiddels haar eigen stijl gevonden in het schilderen met acryl. Haar werken zijn in feite een versimpeling van de werkelijkheid, waarbij compositie en kleur de hoofdrol krijgen. Voor details is nauwelijks plaats. Ook figuren komen in haar werk niet voor. Het is verstild maar krachtig werk. De schilderijen in het Oude Kerkje zijn voornamelijk geïnspireerd op reizen in Frankrijk, Italië  en de Waddeneilanden. Tan van Dooren exposeerde in 2019 in het gemeentehuis in Goirle.

De tweelingzussen hadden al langer de wens samen te exposeren. De mogelijkheid om in het Oude Kerkje in Middelbeers te exposeren werd meteen aangegrepen. Tan en Ciel zijn zeer enthousiast over de ruimte en het licht in het kerkje. De tentoonstelling kreeg de naam ‘j o y*’. Het gaat beiden om het plezier dat er is in het maken van hun werk. Maar zeker ook in het samen exposeren, op zo’n prachtige plek.

www.tanvandooren.exto.nl

www.cielvandooren.nl

Het Oude Kerkje is op zaterdag open van 13 tot 17 uur, op zondag van 11 tot 17 uur.

De entree is 2,00 euro (t.b.v. instandhouding van het monument), kinderen gratis. Het adres is Willibrordstraat 25, 5091 CC Middelbeers.

Meer info is te vinden op www.oudekerkje.nl. Ook vindt u ons op Facebook www.facebook.com/oudekerkje

Foto werken van Tan en Ciel