Advocaat Lynn

Hallo,

Bij consultaties in verkeerszaken merk ik vaak op dat er nog steeds veel onduidelijkheid heerst over de regel van voorrang van rechts. Het is dan ook één van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen in België. Het leek me daarom interessant om enkele zaken op een rijtje te zetten.

Je moet geen voorrang van rechts verlenen:

  • Wanneer het verkeer op het kruispunt geregeld wordt door verkeerslichten of een agent.
  • Wanneer het verkeer op het kruispunt geregeld wordt door verkeersborden: een omgekeerde driehoek (B1) of stopbord (B5) voor de bestuurder van rechts tonen aan dat deze geen voorrang heeft. De andere bestuurder rijdt dan op een voorrangsweg (verkeersborden B9 en B15).
  • Op een rotonde.
  • Wanneer de bestuurder van rechts uit een aardeweg of een pad komt.
  • Wanneer de bestuurder van rechts de oprit van een huis of een parking verlaat.
  • Wanneer je bestuurder bent van een spoorvoertuig (trein of tram) of een prioritair voertuig waarvan de lichten en sirene in werking zijn getreden.
  • Wanneer de bestuurder van rechts uit een verboden rijrichting komt. Opgelet! Onthou dat in sommige enkelrichtingstraten voor auto’s fietsers wél in beide richtingen mogen rijden.

Wanneer de snelheid van de bestuurder van rechts te hoog of onaangepast is, of deze rijdt zonder lichten wordt door de rechtspraak aangenomen dat die bestuurder een onvoorzienbare hindernis vormt voor de bestuurder die voorrang had moeten verlenen.

In andere gevallen moet je wel voorrang van rechts verlenen.

Opgelet! De voorrang van rechts vervalt dus NIET wanneer de bestuurder stopt. Het is daarbij niet relevant of die stopt om het verkeer in te schatten of om voetgangers of (brom)fietsers over te laten. Ook na deze handeling heeft de bestuurder nog steeds voorrang op het voertuig dat van links komt.

Opgelet! De regel van voorrang van rechts geldt ook op parkings of op een plein waar er verkeer uit alle richtingen komt.

Heb je een ongeval gehad en wens je advies over de aansprakelijkheid? Aarzel niet mij te contacteren. Boek een afspraak via mijn website (www.lynnmeeuwissen.be), per mail (advocaat@lynnmeeuwissen.be), per telefoon (011/19.40.41) of per GSM (0493/25.45.31).

Tot volgende maand,

lynn