‘We gaan ons amuseren en we zien wel’

HAMONT-ACHEL – Jorn Duysters is een 13 jarige jongen met een passie voor drummen. Hij won op 27 september de talentenwedstrijd, Herfstfest Drumfestival. Daarna mocht hij op 10 oktober het festival openen en ook spelen met enkele bekende drummers. Hoe dat was, legt hij op een relaxte wijze uit.

Door Melissa van Wijngaarde 

Als sinds zijn 4de levensjaar is Jorn aan het drummen. Toen kreeg hij namelijk zijn eerste drumstel van Sinterklaas. Dit was nog niet het echte werk en nog maar het begin. Al snel hadden de ouders van Jorn door dat er meer in de toekomst aan zat te komen. Toen hij 6 jaar werd is hij begonnen met de lessen en kreeg hij zijn eerste echte drumstel voor kinderen. Deze lessen gingen zo vlot voor hem dat hij bleef gaan. Nu is hij 13 en volgt hij ook nog lessen voor de bass, neemt hij zelf muziek op, mixt hij deze muziek en oefent hij met bandjes.

Hij heeft meegedaan aan een talentenwedstrijd. Won deze en mocht samen met andere bekende drummers drummen en de show openen. Één van deze bekende drummers was Cesar Zuiderwijk, ex-drummer bij de band Golden Earring. “Onder de drummers is er ook een slagwerkkrant en deze houden elk jaar een poll met awards. Dan heb je de beste metal drummer, de beste jazz drummer… en de organisator van het festival, Koen Herfst, is nu al 5 jaar de beste metal drummer van het jaar. Daar heb ik dan ook mee gejamd op het einde,” vertelt Jorn. De sfeer tussen al deze bekenden? “Die was gewoon”, vertelt Jorn. “Het was alsof je met je beste maten aan het praten was. Het was heel fijn om op te treden met een echte volksmenner, heel leuk en gezellig.’

Zenuwen? “Hij heeft nooit stress, wij snappen dat dikwijls niet,” vertelt zijn papa Danny. “Toen hij aan de wedstrijd begon vroegen we ook wat hij ervan vond. ‘Gewoon’ was zijn antwoord, ‘ik ga mij gewoon keihard amuseren’. Hij heeft echt nooit stress, ook niet als hij op een podium moet staan of moet spreken voor een groot publiek.” 

Zelfs voor Belgium’s Got Talent, waar hij Jorn zal meedoen aan de act ‘A Lot(te) of Bass,, heeft hij geen zenuwen (lees ook elders in deze krant hierover), heeft hij geen zenuwen. Het is voor het eerst dat hij voor camera’s gaat optreden maar ook daar gaat hij zich gewoon kei hard amuseren. ‘We gaan ons amuseren en we zien wel!’ Dat is eigenlijk het motto dat perfect bij Jorn past. 

In de toekomst hoopt hij van drummen zijn beroep te maken. Tot het zo ver is blijft hij elke dag druk bezig met oefenen. “Vanaf mijn 6de ben ik gestart met lessen en kreeg ik een beter drumstel,” aldus Jorn. De lessen vond hij nooit echt moeilijk en gingen hem gemakkelijk af. Als hij erover vertelt kan je direct merken dat het zijn passie is. Jorn: “Huiswerk en school gaan altijd voor, maar als ik dan klaar ben ga ik wel direct terug naar de muziekkelder.” Jorn is dus bijna altijd bezig met zijn muziek en zal dit blijven doen zolang de passie blijft. Jorn Duysters een naam die we hier waarschijnlijk nog wel vaker gaan zien, die relaxt tijdens het drummen en droomt van een toekomst hierin. Voor wie zijn avonturen wilt volgen kan terecht op zijn instagram: @mr.musicdraw