Gedeeltelijke maansverduistering

REGIO – Op vrijdag 19 november zal er een gedeeltelijke maansverduistering te zien zijn. Het zal lijken alsof er een hapje uit de maan genomen is. De verduistering duurt veel langer dan een zonsverduistering en wij kunnen het zien.

Door Melissa van Wijngaarde 

Er zijn in totaal drie manieren van maansverduisteringen. De eerste is een totale maansverduistering dat betekent dat de aarde tussen de zon en maan instaat. Hierdoor kan er geen zonlicht op de maan weerkaatsen. De maan kleurt dan donkerrood en wordt dan ook wel bloedmaan genoemd. De tweede mogelijkheid is een gedeeltelijke verduistering. Dan zit de aarde maar voor een stukje voor de maan en lijkt het alsof er een hap uit is. De derde mogelijkheid wordt een Penumbrale maansverduistering. Bij deze maansverduistering komt de maan alleen in de bijschaduw van de aarde of penumbra. Bij dit type verduistering ziet de maan er donkerder uit dan normaal.

Hoe kunnen we dit zien?

19 november is er dus een gedeeltelijke maansverduistering. Hier is alleen het begin van de verduistering te zien. Deze begint om 7 uur in de ochtend, om 10u zal de verduistering op zijn verste punt zitten. Om 13 u eindigt de verduistering en is de maan weer compleet. Op het hoogtepunt zal er nog maar een klein gedeelte licht te zien zijn van de maan. Wij gaan de hap in de maan kunnen zien ontstaan. De verduistering duurt dus, in tegenstelling tot een paar seconden bij de zon, een aantal uren. Je kan gewoon zonder bescherming voor het oog naar de maan kijken.

Om de verduistering te kunnen zien moet het natuurlijk helder zijn en geen wolkje aan de lucht zijn. De kijkrichting begint in het westelijke noordwesten en zal verder gaan door het noordwesten naar het noorden. Dus vergeet zeker in de ochtend niet naar deze speciale gedeeltelijke verdwijning te kijken.