De Budelse Comedie op de planken met jubileumvoorstelling ‘What’s up, James?’

BUDEL – Toneelvereniging De Budelse Comedie blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit. Kers op de taart is het jubileumstuk ‘What’s up, James?’, dat dit weekend 3 keer wordt opgevoerd in de grote zaal van multifunctioneel centrum De Borgh in Budel.

Door Roy de Leijer

De huidige coronasituatie zorgt daarbij voor een dubbel gevoel. “Maar we zijn blij dat we eindelijk weer op de planken kunnen staan. Na overleg met De Borgh is besloten dat de voorstellingen definitief door kunnen gaan”, zegt voorzitter Math Roost. De Budelnaar hanteert al 40 jaar de voorzittershamer. Nog langer is hij secretaris.

Die functie bekleedt Roost al vanaf 1977. Datzelfde jaar werd Piet Fransen lid van het Budelse toneelgezelschap. Hij werd lid van De Budelse Comedie na het zien van de zaalvoorstelling ‘Die rare familie’.

Fransen doorliep daarna bijna alle geledingen binnen de toneelvereniging. “Behalve het licht en geluid heb ik alle functies en rollen bekleed”, zegt Fransen, die inmiddels alweer 9 jaar in de regisseursstoel zit.

Nog honkvaster is Marlies van Moorsel. Zij werd 48 jaar geleden lid van de toneelvereniging en nam vele tientallen rollen voor haar rekening. Van Moorsel: “De vereniging had een flinke aanloop nodig. In de beginjaren was het een komen en gaan van leden. Er was weinig structuur. Ik vind het dan ook heel knap dat we zover gekomen zijn. Tegenwoordig is De Budelse Comedie een hele hechte club.”

Het gezelschap werd in 1971 opgericht onder de naam Kosmos. De vereniging, die is ontstaan vanuit het jongerenwerk (KWJ), werd in 1977 omgedoopt in De Budelse Comedie. 

Het multifunctioneel centrum De Borgh aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat is al jaren de thuishaven van het Budelse toneelgezelschap. Lang had de vereniging een eigen honk in de voormalige zevende klas van Sint Aloysiusschool. In de nieuwe Borgh is het nog een beetje wennen. Van Moorsel: “Wat betreft de zaal zijn we er enorm op vooruitgegaan en de nieuwe tribune is fantastisch, maar we hebben ons plekje nog niet helemaal gevonden in het nieuwe gebouw.”

Net als veel andere toneelverenigingen kampt De Budelse Comedie met een tekort aan mannen en jongeren. Fransen: “In de jaren negentig zijn we gestart met een jeugdgroep. Dat was een hele leuke tijd. We hebben een vijftal stukken opgevoerd, maar daarna hield het helaas op. De jeugd wil steeds minder gebonden zijn en heeft daarnaast veel andere mogelijkheden.”

Heel veel plannen met betrekking tot het jubileumprogramma zijn door corona in het water gevallen. De aftrap van het jubileumjaar vond plaats in maart. Toen werd het nieuwe jubileumlogo noodgedwongen buiten bij De Borgh onthuld.

Roost: “We hebben dit jaar veel veerkracht getoond. Het is ons gelukt om de boel bij elkaar te houden. Zo hebben we regelmatig een nieuwsbrief uitgebracht. Dat werd enorm gewaardeerd door de leden.”

Na 40 jaar voorzitterschap vindt hij het lang genoeg geweest. Nog voor het einde van het jubileumjaar op 27 februari 2022 wil Roost de voorzittershamer neerleggen: “Ik blijf nog wel lid, maar neem afscheid van het bestuur. Ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen.”

De jubileumvoorstelling ‘What’s up, James?’ wordt dit weekend 3 keer gespeeld. De klucht in 4 bedrijven is geschreven door Julia Engelen. De regie is in handen van Piet Fransen. De voorstellingen zijn te zien op zaterdag 20 en zondag 21 november in De Borgh. De uitvoeringen starten om 20.00 uur, op zondag is er vanaf 14.00 uur ook een matineevoorstelling. 

Aan de ingang, voor en achter wordt van iedereen de QR-code gecontroleerd. Bij de avondvoorstellingen moet de foyer, het horecagedeelte, sluiten om 20.00 uur. Dit betekent dat er in de pauze en na afloop geen drank geschonken mag worden. Daarom ontvangt elke bezoeker bij binnenkomst een consumptiepenning, waarmee vooraf een drankje genuttigd of tijdens een andere gelegenheid.

Voor de matineevoorstelling geldt dit niet. Deze voorstelling verloopt normaal, omdat ’s middags wel een pauzedrankje genomen kan worden. Voor de avondvoorstellingen is De Borgh open vanaf 19.00 uur, voor de matineevoorstelling vanaf 13.00 uur. De zaal gaat open vanaf 19.45 uur en 13.45 uur. Roost: “Iedereen kan vrij plaatsnemen en aanschuiven. Er is ruimte genoeg, dus een beetje afstand houden is ook mogelijk.”

Er zijn nog kaarten te koop aan de balie in de foyer, na QR-controle. Kaarten kosten 11 euro.