Pelt viert eerste verjaardag als kindvriendelijke gemeente

PELT – De gemeente Pelt vierde op 13 november het eenjarig bestaan als kindvriendelijke gemeente. Ze deden dit in de nieuwe brede school in Lindel-Hoeven. Vlaams minister voor Jeugd, Benjamin Dalle, was aanwezig om een kijkje te nemen en om de oorkonde te overhandigen.

Door Melissa van Wijngaarde 

De feestlocatie was voor de gelegenheid aangekleed met tekeningen van kinderen, een springkasteel en er waren allerlei snacks. Een clown zorgde voor tal van kleurrijke ballon dieren. De organisatoren hadden alle festiviteiten vooraf besproken met de kinderen. Het betreft de viering van een kindvriendelijke gemeente, dus hadden de kinderen natuurlijk ook inspraak in het verjaardagsfeest.

Twee van de aanwezige kinderen kwamen op het podium om kindvriendelijk Pelt voor te stellen. Even later kwam Kim Schooten van de dienst Samenleving aan het woord. Zij bedankte iedereen in het grote team en alle organisaties die hielpen. Ook de mensen van bataljon werden hartelijk bedankt voor hun hulp en organisatie. 

Daarna bracht ze een gedicht dat ze zelf geschreven had. Ze werd hiervoor geïnspireerd door verhalen van meerdere kinderen en jongeren uit Pelt. Zij was een van de weinige volwassenen aan het woord,  verder lieten ze het woord aan kinderen en jongeren van Pelt zelf.

Verhalen uit Pelt

Rian Snoeks uit Pelt is een rapper en tevens ambassadeur van de warmste week. Hij heeft samen met de gemeente Pelt gewerkt aan zijn rap ‘cool kids’. Ook hij vertelde zijn verhaal en uiteraard kon zijn rap niet ontbreken. Daarna werd er een woordje uitleg gegeven over het nieuwe OverKop-huis aan, in het voormalig pand van De Volksmacht in Neerpelt Centrum. Hier zijn alle jongeren welkom om te chillen of als ze behoefte hebben aan een gesprek. Daarna werd het woord gegeven aan Mustafa, die een verhaal vertelde over zijn wedergeboorte in Pelt. Hij vertelde hoe de mensen in Pelt hem zo goed hebben opgevangen. Met leuke anekdotes vertelde hij hoe iedereen hem hielp met het Nederlands en zijn nieuwe start.

Minister Benjamin Dalle

Nadat hij rondgeleid was door kinderen kon minister Benjamin Dalle genieten van de verhalen die verteld werden. Minister Benjamin Dalle is minister van Brussel, media en jeugd. Hij was heel blij dat hij hier eindelijk in het echt kon staan. ‘Een jaar geleden heb ik de oorkonde al kunnen uitreiken maar toen moest het allemaal nog online vanwege corona. Ik ben blij dat ik nu echt eens langs kon komen,” vertelt hij. De minister was ook onder de indruk van Rian en zijn rap en werd goedgezind van alles wat hij zag op het feest. Hij bedankte de organisatie en liet duidelijk merken dat hij trots was. Het belang van een goede jeugd in een gemeente draagt hij hoog in het vaandel. “Een gemeente die goed is voor zijn jeugd, is een gemeente waar je graag wilt blijven werken en wonen”, besloot hij. De oorkonde voor kindvriendelijke gemeente werd nu echt overhandigd en  burgemeester Frank Smeets sloot af met een dankwoord. Daarna opende hij het feest en was het tijd om te genieten van taart. Meer weten over kindvriendelijk Pelt of een van de organisaties die hieraan meewerkt? Dan kan je altijd terecht op de website van de gemeente Pelt (www.gemeentepelt.be) of neem contact op met de jeugddienst.