Trouwe kerkkoorleden in het zonnetje gezet

BUDEL – Ter gelegenheid van de gedenkdag van de heilige Cecilia werden er zondag zes jubilarissen in het zonnetje gezet door de twee Budelse kerkkoren: het dameskoor en meerstemmig koor. Als klap op de vuurpijl was er voor gouden jubilaris Miets van Weert-de Werdt een pauselijke onderscheiding.

De zes jubilarissen staan garant voor bijna tweehonderd lidmaatschapsjaren. Miets van Weert-de Werdt spant daarbij de kroon. Ze is vijftig jaar lid van het meerstemmig koor. 


Door Roy de Leijer

De Budelse werd in 1970 lid van het kerkkoor van de destijds nieuwe parochie De Goede Herder in Budel. Van Weert: “Een schoonzus vroeg me om bij het kerkkoor te komen. Ze vond dat ik goed kon zingen.” Omdat de parochiekerk nog niet gereed was, werd er uitgeweken naar een noodkerkje, een oud kippenhok. “Het was een hele gezellige en mooie tijd”, aldus Van Weert, die jarenlang een gedeelte van de catering voor het Ceciliafeest verzorgde en vele kannen met koffie zette voor de repetities van het koor. Nog altijd wordt ze geroemd om haar lekkere koffie. “Mijn geheim is dat ik een stukje boter en een stukje chocola in de koffie doe”, lacht Van Weert, die eerder dit jaar ook al werd gehuldigd voor haar 50-jarige lidmaatschap van De Zonnebloem in Cranendonck.

Door pastoor Sebastiaan kreeg de Budelse zondag de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice opgespeld. Dit is de hoogst mogelijke onderscheiding voor een leek in de rooms-katholieke kerk. 

Eigenlijk is de Budelse al 51 jaar lid van het kerkkoor, maar vanwege corona ging de jubileumviering in 2020 niet door. Ze denkt voorlopig nog aan stoppen. “Zolang als het goed blijft gaan blijf ik zingen. Voor mij is het ideaal dat we niet meer de trap op naar boven hoeven”, vertelt Van Weert.

Het meerstemmig kerkkoor telt momenteel 28 leden en verzorgt per twee weken een dienst. In eerste instantie zongen de dames en heren nog gescheiden. Alleen met Kerstmis zongen ze samen. Bij elke begrafenis, bruiloft of jubileum was het koor present. “Soms wel drie tot vier keer per week”, zegt Van Weert.

Ook voor Anneke Kok, lid van het meerstemmig koor, en José Kuijten-Lambers, dirigent van het dameskoor, werd zondag een ‘inhaalfeest’ gehouden. Het tweetal is 41 lid, maar werd gehuldigd voor 40 lidmaatschapsjaren. Zij ontvingen zondag de gouden speld met een oorkonde van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging.

Net als Van Weert was Kok eerst lid van het kerkkoor van de parochie De Goede Herder, dat een jaar na de fusie in 2004 met de parochie O.L. Vrouwe Visitatie samenging met het kerkkoor van de grote kerk.

“In het begin was dat behoorlijk wennen. Dit heeft zeker een paar jaar geduurd”, vertelt Kok, die onder meer goede herinneringen bewaart aan de uitstapjes die het koor vroeger maakte. 

Ze is blij dat er weer gezongen kan worden. Kok: “Ik heb het gemist. Vorig jaar zijn we na de corona-uitbraak nog één keer bij elkaar gekomen, maar dat was van zeer korte duur. Vorig maand zijn we weer begonnen.”

José Kuijten-Lambers zet zich vanaf 1980 in voor het dameskoor. Kuijten: “Toen de toenmalige organist van de grote kerk aangaf te willen stoppen met het begeleiden van het koor tijdens de rouw- en trouwdiensten heeft de toenmalige pastoor Van den Heuvel mij gevraagd of ik haar wilde vervangen én ook de muzikale leiding van het dameskoor op me wilde nemen.” In het begint werden er vooral gregoriaanse en eenstemmige liederen gezongen. Later veranderde dit. Kuijten: “Er werd steeds meer meerstemmig gezongen en het repertoire is veel breder geworden. Het samen zingen geeft veel plezier. Bovendien is de sfeer bij het dameskoor ontzettend goed.”

Met het 11 leden tellende koor verzorgt Kuijten de muzikale omlijsting van de rouw- en trouwmissen. Ze verdiende haar muzikale sporen niet alleen als organist en dirigent, maar ook als solist. Niet alleen in de kerk in Budel, maar bijvoorbeeld ook bij de Buulse Proms. Kuijten dirigeerde verder onder meer ook jarenlang het kinderkoor Papillon.

Ook drie andere kerkkoorleden, te weten: Truus Zappe-van Kessel (25 jaar lid), Jan van den Berg (25 jaar) en Lenie Evers-van Oijen (12,5 jaar) werden zondag gehuldigd.

Foto’s Gonnie Feijen