What’s up, James, door de ogen van een aandachtige toeschouwer

BUDEL – Toneelvereniging De Budelse Comedie bestaat 50 jaar en naar aanleiding van dit jubileum hebben de leden een jubileumvoorstelling ingestudeerd en afgelopen weekend stonden ze daarmee op de planken van de nieuwe grote zaal in De Borgh. 

Harrie Hegge

Toneelliefhebbers hebben altijd de keuze uit drama, thriller, blijspel of een klucht maar de Budelse Comedie heeft in dit jubileumjaar gekozen voor een klucht “What’s up, James” van auteur Julia Engelen.

Verwarring alom in deze 4-bedrijven klucht vol met verrassingen en waarin James de butler de centrale figuur is. Persoonsverwisselingen, amoureuze verrassende voorstellen en zelfs de bar die hierin een hoofdrol speelt.

Het was aan regisseur Piet Fransen om alle poppetjes daarom heen op de juiste plaats te zetten en met een voortreffelijk resultaat. Het Belgische accent van Maria de huishoudster, gepeeld door Marlies van Moorsel, gaf toch ook wel een extra komische noot aan dit toneelstuk. Maar heel zeker moeten we ook Jan Cox als de butler James en Dorien Truijen als de assistente Kortebeen vernoemen in dit stuk want zij hebben op een voortreffelijke manier deze 2 karakters vertolkt. Beide met een ongelooflijke berg aan tekst waarin geen hapering te herkennen was. 

Het toneelstuk  “What’s up James” is voor een groot gedeelte een humoristisch woordenspel zeker in het 1ste en 2de bedrijf maar ook actie ontbreekt er zeker niet in. James de butler en de assistente Kortebeen leven niet bepaald met elkaar op een amoureuze voet maar in dit toneelstuk zijn ze tot elkaar veroordeeld en hebben ze elkaar nodig om tot een oplossing te komen. Gaat niet zonder slag of stoot want verbaal krijgen beiden wel het e.e.a te horen maar op een humoristische manier en beiden  maken heel goed gebruik van hun mimiek en hierdoor kregen ze de lach van de zaal mee.  

Aan talent bij deze uitvoering geen gebrek want het was bij alle personages een plezier om naar te kijken. Een mix van jong en oud talent is altijd een voedingsbodem om een goed toneelstuk op de planken te zetten en dat is dit jubileumjaar van de Budelse Comedie weer heel zeker gelukt. Dit alles in een mooi, ruim decor, mooi uitgelicht en met prima geluid.

Jammer dat ook dit feestelijk jaar weer verstoord wordt door Corona, want What’s up, James verdient zeker meer toeschouwers en een 50-jarig jubileum had zeker meer aandacht verdiend.

Foto’s Marilou Raijmakers