Echtscheiding

Hallo,

Wanneer ik een cliënt op consultatie krijg die informatie wenst over een echtscheiding, gaat dit vaak gepaard met de vraag: “Moet ik een fout kunnen aantonen om te kunnen scheiden?”. Het antwoord is NEE, dat hoeft niet.

Een echtscheiding kan bekomen worden op twee manieren: enerzijds via onderlinge toestemming, anderzijds op grond van onherstelbare ontwrichting.

Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT) zijn beide echtgenoten akkoord om te scheiden en maken zij een globale regeling voor hun goederen en eventuele gemeenschappelijke kinderen. Er moet hierbij geen reden gegeven worden voor de scheiding.

Wanneer de echtgenoten niet tot een globale regeling kunnen komen, kunnen zij de echtscheiding bekomen bij de rechtbank op grond van de onherstelbare ontwrichting (EOO).

De rechtbank kan de echtscheiding onmiddellijk uitspreken wanneer:

  • Er een ingrijpend feit heeft plaatsgevonden, bv. intrafamiliaal geweld;
  • De echtgenoten akkoord zijn om te scheiden en reeds meer dan zes maanden apart wonen;
  • Eén echtgenoot de echtscheiding aanvraagt nadat de echtgenoten al meer dan één jaar gescheiden leven.

Wanneer de echtgenoten nog samenwonen, kan de rechtbank de echtscheiding ook uitspreken na het verloop van tijd:

  • 3 maanden indien beide echtgenoten akkoord zijn om te scheiden;
  • 1 jaar indien één echtgenoot zich verzet tegen de scheiding.

Opgelet! De fout kan wél een rol spelen bij de persoonlijke onderhoudsbijdrage tijdens en na de echtscheiding: je kan hier geen aanspraak op maken wanneer aangetoond wordt dat jij een grove fout hebt gepleegd die het einde van het huwelijk tot gevolg heeft. Het initiatief nemen tot het opstarten van de echtscheiding volstaat hiervoor niet, het moet dan bv. gaan om intrafamiliaal geweld of overspel.

Sta jij op het punt te gaan scheiden? Ik kan jou ondersteunen als bemiddelaar of advocaat, zodat op een constructieve manier een uitweg kan gevonden worden zonder dat jullie terecht komen in een vechtscheiding.

Aarzel niet mij te contacteren voor een eerste kennismakingsgesprek op mijn kantoor in Achel, Meester Saklaan 36. Bel (011/19.40.41) of mail me (advocaat@lynnmeeuwissen.be of bemiddelaar@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website www.lynnmeeuwissen.be.

Tot volgende maand,

Lynn