De Kerstden

Het is weer tijd om een kerstden te plaatsen in onze huiskamer. Tegenwoordig heb je allerlei soorten en vormen. Vroeger had men alleen de fijnspar (Picea abies) en die waren allemaal gekapt of omgezaagd. Mijn vader ging deze vroeger met hulp van een paar broers kappen in België. Deze bomen werden op een vrachtwagen geladen en waren bestemd voor het noorden van Nederland. Ze werden zo aan gedrukt dat als ze gelost weden op vissen leken. Ook knipte hij hulst voor de besjes die dan geveild werden. De fijnspar kan men herkennen aan zijn fijne naalden. Als men deze van een takje trekt ziet men een vlagje aan de onderkant van de naald. Hij heeft ook altijd langwerpige hangende kegels. In de jaren zestig deed de Servische spar (Picea omorika) zijn intrede. Deze spar is smaller dan de fijnspar en de naalden aan de onderkant zijn zilverachtig van kleur. Ook werd er  toen meer  gevraagd naar kerstdennen met  kluit.  Alle Picea soorten hebben langwerpige hangende kegels.          

De zaailing Blauwspar (Picea glauca) kan men ook als kerstden gebruiken. Deze is wat breder van vorm en de kleuren kunnen verschillen van blauwachtig groen tot bijna blauw omdat zaailingen altijd verschillend zijn. De echte blauwspar is echt blauw en prijzig. Ook de nordman (Abies nordmanniana) kan men als kerstden gebruiken. Deze is donkergroen van kleur en de onderkant van de naald  is grijs. Hij heeft ook een sterke geur wat sommige mensen fijn vinden. Abies takken worden ook veel in de kerstversiering gebruikt omdat deze takken niet zo snel de naalden verliezen als van een Picea soort of een atlasceder. Als men de naalden van een takje van een Abies soort aftrekt blijft er een rond litteken achter op het takje.                                                                      

Heeft men niet veel plaats in huis  dan kan men altijd een conica (Picea albertiana Conica) op een tafeltje zetten. Deze heeft heel fijne naalden en is piramidaal van vorm en lichter groen van kleur als een fijnspar. Wil men iets aparts dan kun je nog altijd een Pinus soort met zachte lange naalden plaatsen bijvoorbeeld Pinus Griffitii. Tegenwoordig staat  de kerstboom al op pakjesavond in de kamer en moet hij vlak na Kerstmis de deur uit. Vroeger bleef deze staan tot 7 januari in verband met Drie Koningen. Koop het liefst een kerstboom met kluit die je later nog in de tuin kan plaatsen. Hij moet dan niet te grove wortels hebben en men moet hem in de Kersttijd water geven zodat de kluit niet verdroogd.

Ik wens jullie namens het IVN Fijne Feestdagen en een Goed Begin ondanks deze coronatijd.                                                            

Toon van Seggelen
a.seggelen@ upcmail.nl