Oproep: red de zorg, het onderwijs, kinderopvang en het eindejaar

REGIO – De coronabesmettingen liggen in Noord-Limburg hoger dan ooit tevoren. Dat eist zijn tol. Het zorgsysteem staat zwaar onder druk. Er is een grote uitval van zorg- en onderwijspersoneel en vooral lagere scholen moeten steeds meer klassen in quarantaine plaatsen. Goede zorgverlening en onderwijsverstrekking komen steeds meer in het gedrang. Daarom lanceren de burgemeesters en de artsen van de eerstelijnszone (Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt) en het ziekenhuis een oproep naar de Noord-Limburgse bevolking om de regels erg strikt na te leven. Alleen op die manier kunnen we nog een stuk van de eindejaarsfeesten redden.

Verenigingen: kom binnen niet meer samen

De nationale veiligheidsraad besliste om geen private bijeenkomsten binnen meer toe te laten (met uitzondering van begrafenissen e.d.). Dit zijn ook de bijeenkomsten van het rijk verenigingsleven. Als je wil samen komen, doe dat dan buiten en houd afstand. Dat raden ze ook de jeugdverenigingen aan. Ook al laat de Minister van jeugd jeugdverenigingen tot 50 personen toe in hun lokalen. Doe het niet, want je mengt kinderen uit verschillende gezinnen, klassen en scholen en dat moet juist vermeden worden. Speel buiten met de jeugd.

Buiten sporten aanbevolen

Het is sterk aangewezen om groepsactiviteiten voorlopig niet meer binnen te laten doorgaan. Daarom roepen burgemeesters en artsen de sportclubs op om trainingen en wedstrijden zo veel mogelijk buiten te organiseren als dat mogelijk is. Buiten sporten is immers veiliger. Kleedkamers en douches – de plaatsen bij uitstek voor virusverspreiding – worden in ieder geval best gesloten. 

Kantines kunnen open blijven maar de horecaregels moeten strikt worden nageleefd.

Geen socio-culturele activiteiten in groep

Theatervoorstellingen kunnen onder strikte voorwaarden: CST, mondmasker en afstandsregels. Vergaderingen, cursussen en groepsactiviteiten worden best opgeschort. Enkel de lessen van de Kunstacademie Noord-Limburg, die onder het onderwijs vallen, kunnen nog doorgaan. De bibliotheekvestigingen blijven open. Geplande groepsactiviteiten in de bib worden opgeschort.

In de lokale dienstencentra worden alle binnenactiviteiten in groep opgeschort. Buitenactiviteiten kunnen doorgaan. De cafetaria’s blijven open volgens de horecaregels.   

Buitenschoolse kinderopvang enkel indien nodig

Aan de ouders met kinderen in de buitenschoolse opvang wordt verzocht om de kinderen enkel naar de opvang te brengen indien dit echt noodzakelijk is.   

Buiten

Het is jammer dat de oproep weer gericht wordt aan het vrijetijdsgebeuren. Maar het is nu eenmaal de plaats waar groepen van mensen met elkaar gemixt worden. Dat werkt de verspreiding van het virus in de hand, vooral als het gaat om activiteiten in binnenruimten. Activiteiten buiten laten doorgaan krijgt de voorkeur; het is zelfs gezond mits de nodige afstand wordt bewaard.

Lege feesttafel

De burgemeesters en artsen roepen dus iedereen op om de huidige maatregelen stipt na te leven. Nu het aantal contacten sterk verminderen door geen groepsactiviteiten binnen te organiseren, kan ervoor zorgen dat de eindejaarperiode toch samen gevierd kan worden met wie ons dierbaar is. Het alternatief is dat zoveel mensen in quarantaine zitten, dat de feesttafels leeg blijven…    

Vier gouden regels

Tot slot nog eens de vier richtsnoeren om het veilig te houden.

  1. Draag een mondmasker binnen bij andere mensen en buiten als je geen afstand tot 1,5 m kan houden.
  2. Beperk je contacten. Pas je gedrag aan en wees vooral heel voorzichtig met kwetsbare personen. Wanneer je elkaar toch wil zien, doe het dan bij voorkeur buiten. 
  3. Gebruik zelftesten. Wanneer je thuis toch mensen ontvangt, gebruik dan een zelftest en draag je mondmasker. Zo heb je meer zekerheid.  De zelftesten zijn verkrijgbaar bij elke apotheker en ook in de supermarkt.
  4. Ventileer. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes. Dat is trouwens sowieso gezond, maar zeker in deze coronatijden.