Inspectie Napoleonsmolen door Monumentenwacht

HAMONT-ACHEL – Afgelopen week waren twee medewerkers van de Monumentenwacht in Hamont voor de controle van de Napoleonsmolen. Dertig jaar geleden werd in Limburg door de provincie Monumentenwacht opgericht.

Een team van deskundige mensen in monumentenzorg zorgt op verzoek van de eigenaars van monumenten, openbare eigenaars en private eigenaars  voor een controle van de toestand van een gebouw en de inrichting, om tijdig preventief onderhoud te kunnen doen.

Sleet van een pand is immers sluipend: terwijl men het gebouw gebruikt of bewoont heeft men sleet door weer en wind. Men zegt wel eens: als er vandaag één pan van het dak waait dan zijn er dat volgend jaar geen twee maar vier, en nog een jaar later zestien. Het gaat met andere woorden sneller dan verwacht. Daarom is een periodieke controle door monumentenwacht een goede zaak, door vakmensen die tot in de kleine hoeken gaan kijken, foto’s maken en nu zelfs uitgerust zijn met een drone om dak en hoge plekken te inspecteren waarbij anders veel klim en kruipwerk zou te pas komen. Donderdag werd de Napoleonsmolen geïnspecteerd door Stein Goven en Yvan Louwette van Monumentenwacht. Twee stevige mannen met een grote bestelwagen vol degelijke uitrusting: klimtouwen, ladders, boren…en zelfs een drone. Binnenkort volgt het officiële inspectierapport.

Tekst en beeld Harrie Meeuwissen