Vl@s Noord-Limburg bezoekt Budel-Dorplein

BUDEL-DORPLEIN – Vl@s Noord-Limburg maakte na enige tijd weer een uitstap. Op 25 november werd Budel-Dorplein bezocht. Samen met gids Leo Smits kregen de leden een kennismaking met het ontstaan van het dorpje Dorplein. Een gids is over de grens een cicerone. Ondanks dat vrijwel alle deelnemers uit het noorden van Limburg waren, was de uitleg van de gids verhelderend, geen van ons had er een idee van dat ‘de Zink’ ook de hele bewoning en het ontstaan van de leefgemeenschap had georganiseerd. Hele woonwijken werden gebouwd en strak gesplitst in werknemerswijken en ambtenarenwijken. De zink beheerde werkelijk alles, de hele gemeenschap leefde van ‘de Zink’ zoals men de fabriek noemde. De mensen hadden alles wat nodig was om te leven, boerderij, bakker, slager, kortom: alles was gegeven door de fabriek. Anekdote: het moeilijkste voor de fabriek was om de bewoners te leren om  “te gaan werken”. Immers voorheen was er niets en alleen keuterboerkes bestonden, maar op het bedrijf kwamen plots beginuren, iets wat men niet kende voorheen. 

De theaterzaal bestaat nog steeds, zelfs de filmprojectoren staan nog in de projectorkamer. De akoestiek van deze zaal is zo goed dat Johnny Hoes in zijn glorietijd zijn muziek daar opnam. Vrijwilligers houden het geheel netjes en zijn nog bezig met onderhoud. Al bij al een verhelderende uitleg over een dorp dat de naam kreeg van de oprichters van ‘de Zink’: de familie Dor. Hoe er ‘plein’ achter gekomen is blijft onbekend. Het is niet Dorpplein maar wel degelijk Dorplein. Goed om weten. Speciale dank aan gids Leo Smits.