Cultuurkring Hamont-Achel Kunstgeschiedenis

HAMONT-ACHEL – Op donderdag 9 december om 14.00 uur organiseert Cultuurkring Hamont-Achel een middag Kunstgeschiedenis in cinema Walburg in Hamont (Kerkstraat 28). De inkom met cultuurpas is gratis, een los ticket kost €7. Deze keer staat de middag in het teken van “Historische kleurpigmenten”.

Verf is niet goedkoop. Niet iedere schilder kon goede verf zomaar betalen. Voor het maken van verf waren namelijk de gekste ingrediënten nodig. De kleur sepia, een soort paars, werd gemaakt met de inkt van inktvissen en van de urine van koeien werd een heldere gele kleur gemaakt. Purper werd gemaakt van de purperslak: er waren 12.000 slakken nodig om 1,4 gram purperpigment te produceren. Tot de achttiende eeuw waren er slechts achttien pigmenten. Rembrandt van Rijn gebruikte er hiervan slechts tien voor zijn schilderijen. Een prachtig vermiljoen werd bekomen uit een insect: de cochinelle of kermes

Extra melding: door aangepaste Corona-maatregelen wordt bij binnenkomst uw Covid Safe ticket van uw GSM gescand om toegang te verkrijgen. U kunt ook een foto van uw Covid Safe ticket laten zien of een papieren kopie.