R.I.P. tariefzak gemeente Cranendonck. 

Volgens het ED van 2 december j.l gaat de tariefzak na een jaar proefdraaien alweer verdwijnen. Reden? O.m. omdat de zak niet sterk genoeg is, de inwoners hem niet willen en de inzamelaar geen trek heeft in de verwerking van de tariefzak.

Iets waar je m.i. niet voor gestudeerd hoeft te hebben en men vooraf bij enig nadenken de uitslag van de proef met de tariefzak al had kunnen bedenken.

De gemeenteraad moet denk ik vooral onder druk van onze klimaatpriesters gedacht hebben beter eerst iets geldverslindend in het leven roepen en achteraf zeggen jammer het is mislukt dan vooraf eens écht na te denken over wat gaan we eigenlijk doen? Waar zadelen we onze inwoners mee op?. Driekwart van de respondenten zouden enkel de grijze container willen gebruiken. Mogelijk heb ik iets gemist want kan mij niet herinneren ergens iets gelezen of een verzoek te hebben ontvangen om mijn mening hierover te geven. U wel?

De gemeenteraad zit nu nog te broeden op de mogelijkheid om de grijze container niet één keer per vier weken, zoals voor de proef gebruikelijk, maar dat om de acht of in het gunstigste geval op verzoek van CA en Elan één keer in de zes weken te ledigen. Daarnaast met een verhoging van € 1,00 per gft-container per lichting en een vastrechtstijging van € 21,00 per jaar.

En wat moeten bewoners die géén gft-container hebben, zoals bijv. appartementbewoners, en noodgedwongen gebruik hebben moeten maken van de oranje restafvalzak en een lediging van de grijze container om de zes weken niet eens redden? Een gft-container aanschaffen?

Ik dacht het niet!! De afval maar in de natuur deponeren of de afvalzak maar bij de voordeur van het gemeentehuis neerzetten?

Waarom niet net als de grote gemeenten in dit land zoals onder meer Amsterdam en Den Haag alle afval in één container en op een daarvoor ingericht bedrijf alles scheiden i.p.v. drie vrachtwagens rond te laten rijden voor plastic, groen- en restafval?.

Maar ja, ik heb natuurlijk niet ver genoeg doorgestudeerd om dit gemeentebeleid te snappen. Een referendum zou m.i. voor de afvalproblematiek een uitstekend middel zijn. Maar ja, het verstand van het plebs hé?

En waar blijft de rapportage waaruit blijkt dat 40% minder restafval is geproduceerd?.

Hebben de inwoners minder gegeten of alle restafval maar onderin de gft-container

gedeponeerd, mits aanwezig, om de grijze niet buiten te hoeven zetten? Waar blijft de transparantie?

Jo Heesakkers.