Noorderkroon Achel organiseerde “Kennismaken met sterrenkunde”

ACHEL – In de loop der jaren komt een sterrenkundevereniging als Noorderkroon regelmatig mensen tegen die interesse hebben in alles wat met het heelal te maken heeft, maar er tot hun spijt bitter weinig van kennen. Daarom leek het voor het vernieuwde bestuur interessant om een cursus “Kennismaken met sterrenkunde” te organiseren. En dus hebben ze zich al een hele tijd geleden aan het plannen gezet.

Het moest een laagdrempelige kennismaking worden voor mensen met weinig of geen voorkennis. Beperkt in de tijd, laagdrempelig en toegankelijk voor jong en oud. Uiteindelijk werd er een programma van vijf avonden uitgewerkt. Vier theoretische avonden over diverse aspecten van sterrenkunde en als afsluiter een kijkavond bij de sterrenwacht van Noorderkroon op domein De Bever.

Oorspronkelijk zou de cursus plaats hebben in het voorjaar van 2021. De coronapandemie strooide evenwel roet in het eten. Maar uitstel werd geen afstel: in november ging in het Michielshof in Achel een heel diverse groep (van alle leeftijden, Belgen en Nederlanders) van start met 25 ingeschreven deelnemers. Helemaal volgens de geldende coronamaatregelen. Het werden vier boeiende woensdagavonden met een zeer geïnteresseerd publiek dat de organisatoren na afloop erg positieve commentaren gaf.  

Noorderkroon had ook nog een kijkavond gepland, voor begin december.  Met de verenigingstelescoop boven in de sterrenwacht en diverse andere types van telescopen van de leden op het grasveld rond de toren. Die activiteit hebben ze helaas nog even moeten uitstellen omdat ze dat onmogelijk coronaveilig georganiseerd kregen. Maar ook nu zal uitstel geen afstel worden. Zodra het opnieuw praktisch haalbaar is, mogen de cursisten rekenen op een uitnodiging voor een kijkavond. Al bij al mag Noorderkroon terugkijken op een erg geslaagd initiatief. Intussen heeft de vereniging nog van verschillende mensen een seintje gekregen dat het hen zou interesseren indien ze hun cursus nog een keer zouden organiseren.  Daar zijn ze nu in het bestuur over aan het nadenken. Misschien in het najaar van 2022? Mocht je zelf interesse hebben in een nieuwe “Kennismaken met sterrenkunde”, of ken je mensen met interesse in de wonderen van het heelal: neem dan zeker contact op met Noorderkroon in Achel via hun website: www.noorderkroon-achel.be