Aftellen naar Optimo: Wat verandert er in uw gemeente?

REGIO – Limburgers zijn voortrekkers, ook op afvalvlak. Op 1 januari 2022 maken 32 Limburgse gemeenten en Diest de overstap naar Optimo, een nieuwe manier om afval op te halen. Naast huisvuil, pmd en tuinafval, worden er vanaf 2022 twee nieuwe afvalsoorten aan huis opgehaald: keukenafval en textiel. Dankzij Optimo haalt Limburg.net meer afvalsoorten aan huis op, aan dezelfde prijs. Het nieuwe systeem is ook milieuvriendelijker en efficiënter.

Optimo: slim sorteren, beter recycleren

Optimo is het innovatief afvalinzamelingssysteem van Limburg.net waarbij één afvalwagen op dezelfde dag tot vijf verschillende afvalsoorten ophaalt. Momenteel rijdt er voor elke afvalsoort een aparte ophaalwagen rond. Na 1 januari 2022 haalt één ophaalwagen op hetzelfde moment bijna al het afval op. Zo is er minder verkeer op de baan en minder uitstoot van fijnstof en CO2. Bovendien kan er meer afval gerecycleerd worden omdat we beter gaan sorteren. Tot slot is het ook gebruiksvriendelijker, alles wordt op één dag opgehaald. 

Luc Wouters, voorzitter van Limburg.net licht toe: “Een nieuw inzamelsysteem vergt een inspanning van alle inwoners, daar zijn we ons volledig van bewust. Maar we merkten het al tijdens de proefprojecten: na een tijdje zijn de mensen het gewoon en meestal erg tevreden. Ik denk dat Limburg en Diest helemaal klaar zijn voor Optimo.”

Wat verandert er met Optimo?

Vanaf 1 januari 2022 haalt Limburg.net bij elke Optimo-ophaling vijf afvalsoorten tegelijk op. Elke afvalsoort heeft zijn eigen kleur zak. Aan de sorteerregels voor pmd (blauwe zak), tuinafval (groene zak) en huisvuil (grijze zak) verandert niets. Vanaf januari komen er twee zakken bij voor twee nieuwe afvalsoorten: keukenafval in de gele zak en textiel in de oranje zak. Door het apart te sorteren, kan van keukenafval biogas worden gemaakt. Een ophaling van snoeihout aan huis zal vanaf 1 januari 2022 aangevraagd moeten worden, net zoals dit nu al het geval is voor grofvuil. Een ophaling van snoeihout kost 15 euro voor max. 2 m³. Alle informatie zal te vinden zijn in de afvalkalender die eind december in de bus valt. 

Wat verandert er niet?

Aan de ophaling van grofvuil en papier en karton verandert niets. Deze afvalsoorten zijn te zwaar voor de afvalzakken en kunnen dus niet mee met de Optimo-wagen. Daarnaast blijven ook de textielcontainers en glasbollen bestaan.

Wenst u meer informatie over de overgang naar Optimo? Raadpleeg de website van Limburg.net/optimo en lees alles over de veranderingen in uw gemeente.