Covidkerst

Om de impact van het coronavirus (Alfa- over Delta- tot de gemuteerde Omicron-variant, bespaar ons verder alle andere letters van oud-Griekse  alfabet) in te dijken, nam het Belgische Overlegcomité op vrijdag 3 december een resem nieuwe maatregelen. Al weer! Horeca, cultuur, sport, recreatie, onderwijs en nog andere samenlevingsvormen zullen zich moeten aanpassen. In hoeverre en vooral hoe snel ze de pandemie zullen terugdringen, valt nog niet in te schatten. Bang afwachten…

Opmerkelijk is het besluit om de kerstvakantie in de basisscholen een week te vervroegen. Als een boemerang spatte bij onze Vlaamse minister-president – ’toch aal iejder ’n peenkerken as un faar’ – deze ingreep in zijn gezicht aan gruzelementen. Lag hij niet dwars bij alle eerdere voorstellen over (voor)tijdelijke tot deeltijdse sluitingen van scholen? Het pessimisme over afwezigheden wegens besmettingen en quarantaines bij kinderen en leerkrachten haalde het van het optimisme. De realiteit overklaste de fantasie. Met zijn volgende uitschuiver joeg Jan Jambon, voor ‘andersdenkenden’ Jan Jandom, (oud)leerlingen, (oud)leerkrachten en een aantal ouders in het harnas. Op zijn persconferentie toonde ‘het licht’ maar weinig respect voor de pedagogische sector. In pratte minachting verlaagde hij de laatste schoolse week voor Kerstmis tot een kerstfeestje hier, een quizje daar, wat (voor)lezen, wat tekenen, wensen schrijven, tijdverdrijf ‘wa-wiejt-ich-veul’… Zou onze brave oppergaai nooit gehoord hebben over het ooit zo aanbevolen ‘welbevinden’? Ikzelf herinner me die schoolse dagen voor Kerstmis als gezellig, samenhorig, ingetogen. Een stalletje vullen met beeldjes (3 op wacht tot 6 januari), een sparretje sieren, hulst met rode bessen, wensen en nieuwjaarsbrieven oefenen, omfloerste lichtjes, winterwandelen langs verschillende kerststallen, gedempte stemmen door de sneeuw, warme chocomelk slurpen, kringspelletjes, kerstliedjes zingen of meeneuriën (niej, gèn ‘Zjingelbèls’ en gènne ‘Waait Krismus’; mer ‘De herdertjes lagen bij nachte’ of ‘Maria die zoude naar Bethlehem gaan’ etc…). Warme nostalgie!

Een aantal politici schoffeert leer’krachten’ met – in hun onderwaardering – een soort veredelde kinderopvang, zelfs de ’telelessen’. Enkelen opperen om het loon tijdens die crisisdagen terug te schroeven tot op het statuut van werkzoekenden! Foei, die ‘lapzwanzen’ hebben in verkiezingstijd hun mond vol over herwaardering van het onderwijzend personeel. Dan zakt niet alleen mijn achting maar ook mijn broek een eindje af!

Hoe en hoelang blijft hij zinderen in de annalen, deze covidkerst…?

(Harrie Beks – Hamont, zaterdag 11.12.21)