Kerststallen in de buurt

REGIO – Elk jaar worden de gemeenten mooi aangekleed met kerstverlichting, kerstbomen en natuurlijk de kerststallen. In de avond kan je dus langs de verlichte gebouwen en de plaatselijke kerststallen wandelen. Daarin wordt het tafereel van de geboorte van Jezus uitgebeeld met alle belangrijke personages.

Elke gemeente of dorpskern doet dit op zijn eigen manier. In Pelt is er een heel moderne versie te zien. Met een soort uitsnijdingen kan je de personages herkennen onder het prieel dat op het marktplein bij het gemeentehuis staat. Omringd door vele lichtjes en wat kerstbomen. In Hamont-Achel staat op het stadsplein een groot en traditioneel kerst tafereel. Er hangt tevens ook een klein collectebusje om zo wat extra geld op te halen voor de daklozen. In Sint-Huibrechts-Lille ziet de kerststal er wat kleiner uit en is het iets minder traditioneel. Hier is kinneke Jezus nog niet geboren, ook zijn ze omringd door houten herten en een klein wollig schaapje. Toch geeft het een fijn en warm beeld om naar te kijken, iets wat echt in de kerstsfeer past om langs te wandelen.

Ook in Budel werd volgens de traditie de kerststal opgezet, op de Markt. Budel-Dorplein laat dan weer met heel veel kerstverlichting weten dat ze iedereen fijne feestdagen toewensen. In Gastel, waar men in normale omstandigheden altijd een ‘levende’ kerststal heeft, werd dit jaar geopteerd om de kapel op het Sint-Corneliusplein te hullen in kerstsferen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer genieten van de echte ‘levende’ kerststal. Ook in Maarheeze worden de straten aangekleed met sfeervolle lichtjes. 

Het is fijn om te zien hoe iedere gemeente of dorpskern de kerstsfeer tot uiting brengt! 

We weten allemaal dat de kerststal de geboorte van Jezus uitbeeld. Alleen waarom zetten, vooral katholieke, gezinnen eigenlijk elk jaar een kerststal? Dit is begonnen bij Franciscus van Assisi die in het jaar 1223 In Greccio, Italië, de eerste levende kerststal liet maken. Dit heeft de kersstallen beïnvloedt naar hoe we ze nu kennen. Hiervoor werd namelijk altijd alleen maar een kribbe op kerstdag gezet. De Franciscanen bevonden het ge ruik van de kerststallen ook bij gezinnen en zo is de bal gaan rollen en zetten wij nu elk jaar een kerststal in de gemeente of bij ons thuis.

Foto 1: Kerststal Pelt

Foto 2: kerststal Hamont-Achel

Foto 3: Kerststal Sint-Huibrechts-Lille

Foto’s Melissa van Wijngaarde en Jos Meusen