De laatste melkboer van Pelt

PELT – Donderdag 2 december was voor de handel in Pelt historisch gezien een bijzondere dag. Het was namelijk de laatste ronde van de enige overgebleven melkboer François Fransen (71) van de Grote Heide in Neerpelt. Samen met zijn vrouw Madeleine Voortmans (70) gaat hij genieten van een welverdiend pensioen. 

Door Ben Ieven 

Volgens François en Madeleine is het een uitstervend beroep. Er is dan ook niemand om deze zaak over te nemen. De camion wordt verkocht maar zal wellicht een andere bestemming krijgen. Zijn vader begon in 1947 met een eigen zaak. Hij haalde de melkbussen op bij de boeren om die vervolgens naar de melkerij in Sint-Huibrechts-Lille te brengen. Later werd de melk bij de mensen thuisgebracht. Dat gebeurde nog met paard en kar. Hierop stonden grote melkbussen waaruit vervolgens met een maatbeker de melk per liter werd geschonken. Dat was precisiewerk want de klanten letten er nauw op dat het exact een liter was en er niets verloren zou gaan. Dat ging later over naar melk in flessen. In 1950 kocht vader 

zijn eerste camion. Na wat omzwervingen langs een sigarenfabriek, de Inalfa en als ramenplaatser bij de Fal nam François in 1982 de zaak over van zijn vader toen die 65 werd. Zijn vrouw Madeleine zorgde dat de kleinere bestellingen op tijd klaar stonden en ging ook twee keer per week mee op ronde waar ze dan instond voor het uittellen van de rekeningen. Ze werkten zes dagen per week en bezochten zo’n 100 klanten per dag. Het was best hard werken met die zware bakken met glazen flessen en de ronde begon al ’s morgens om 6.30u en eindigde meestal pas rond 21u. Ze hadden in totaal ongeveer 1.000 klanten in Neerpelt, Overpelt en een deel van Achel. Na een tijdje was melk alleen niet meer voldoende en kwamen er ook frisdranken bij. Ook diepvriesproducten zoals ijs werden later aan het assortiment toegevoegd. Het plezierige aan deze lange maar intense carrière vonden ze vooral het contact en de band met de klanten. Die waren overigens van alle leeftijden. Het afscheid van al die klanten was best emotioneel. Toen François en Madeleine 65 werden hebben ze het werk voor een stuk afgebouwd en zijn ze nog drie dagen per week de baan op geweest. Toch hadden ze nog 500 klanten. De melkboer, de bakker en de brouwer die aan huis leveren bestaan bijna niet meer. Leveringen aan huis daarentegen bestaan des te meer door de handel via webshops. Dat zijn echter andere producten. Melk en drank wordt nu meestal in de supermarkt of drankenhandel gehaald. Langs deze weg willen Madeleine en François alle klanten voor al die jaren bedanken.