Wintersterretjes dansen voor de camera

PELT – De normale voorstelling van de wintersterretjes in het Dommelhof moest geannuleerd worden wegens de nieuwe Corona maatregelen. Toch slaagde de organisatie van de kunstschool er in om een alternatief te bedenken. Ze kwamen op het idee om de voorstelling op te nemen. Liesje Oversteyns, coördinator en docente van de opleiding dans, organiseerde dit samen met haar collega’s.

De wintersterretjes show zou normaalgesproken doorgaan op 22 december in het Dommelhof. Door de vernieuwde maatregelen kon dit niet meer aangezien er zo veel volk niet bij elkaar in de zaal kon zitten en de klassen niet gemixt mochten worden. Liesje: ‘In rep en roer hebben we alles omgegooid naar een opname van de show. Het was een heel geregel omdat het een week vroeger moest gedaan worden, gelukkig had het Palethe plaats voor ons.’ In de plaats van een hele show hebben ze het opgebroken in aparte scènes per groep. Zo werden de klassen niet gemixt en was er genoeg tijd, plaats en afwisseling voor het omkleden.

Wintersterretjes

De voorstelling wordt dus in de plaats van helemaal gedanst gefilmd. ‘Voor ons was het een heel geregel om dit in orde te krijgen.’ Vertelt Liesje. ‘Toch zijn we blij dat we dit kunnen doen we zien het ook aan de kinderen dat ze zo toch nog iets hebben.’ De dansers beginnen met het oefenen in september maar het idee voor de show wordt altijd al in juni bedacht. Elke 2 jaar doen ze met de afdeling dans, van de kunst academie noord Limburg, een show. ‘Het oefenen in Corona tijden was niet altijd even makkelijk. Voor de jongsten is dat soms nog wat meer opletten. Maar de regels die er zijn die volgen we en daar werken we mee.’ Vertelt ze.

Corona safe?

Alleen ouders van de dansers mochten in de zaal met voldoende afstand komen kijken. Werd de groep gewisseld dan werden ook de ouders gewisseld. Zo werd er voorkomen dat er te veel volk bij elkaar kwam en de wissel ging veilig dankzij een andere uitgang en ingaan van de zaal. Iedereen droeg een mondmasker, ook de dansers. Zij mochten deze alleen af tijdens het dansen en het opnemen hiervan. Bij het dansen was er genoeg afstand de rest van de organisatie droeg constant hun masker.

Voor de andere familie leden en sympathisanten die nu dus niet meer mochten komen, kunnen via een link de opname bekijken. Liesje: ‘Het is tegelijk leuk voor de kinderen omdat ze nu zichzelf in een soort film kunnen terug zien. Voor hun ws de verandering ook niet zo groot ze gingen er allemaal in mee.’ De link zal als alles gemonteerd is online komen en dan kan de familie dit terug kijken. Zo werd een teleurstelling van een annulering vermeden worden en konden alle dansers toch nog eens optreden. Vragen rond deze show? Dan kan je terecht op de website van de kunstacademie (www.kanl.be) hier staat ook alle contact info.