Nieuw nummer van Grevenbroeker Echo´s

Van ´Het Boerke´ naar ´Miep en Lies´ en Hoera, de wolven zijn terug´: twee ronkende titels in het nieuwe nummer van Grevenbroeker Echo´s. Vóór Kerstmis krijgen de abonnees nummer 117 in de brievenbus. 

In dit nummer wordt een studie gepesenteerd over de wolven in onze geschiedenis. Het is vanuit historisch standpunt wel heel eigenaardig dat sommige beleidsverantwoordelijken in dit land, nu, de wolf zo ophemelen. Onze voorouders wisten anders. De wolvenplaag was in de middeleeuwen zo extreem, zelfs duizenden kinderen stierven door wolvenaanvallen. Het zal nu niet meer gebeuren…? Is de wolf dan zo pacifistisch geworden? Stof tot discussie.

Ook onze nestor Harry Van de Broek weet ons weer te vergasten met de voorgeschiedenis van het huis van Miep&Lies, zeg maar ´Het Boerke.. En alsof het een sneeuwbaleffect is, ook onze ++90-tigers Mia Hegge en Jaak Dijkmans kropen in de pen. Herinneringen aan een ver verleden, maar voor onze generaties telkens verrassend. Mia met het artikel ´Een evolutie´. Na de oorlog 1940-45 begonnen jonge meisjes in een fabriek te gaan werken. Zo rekruteerde Philips ook in Hamont werkkrachten om bij Philips Eindhoven te werk gesteld te worden. 

Jaak met de titel: Een schoolfoto vertelt. Een foto met het onderwijzend personeel 1944-1945 van de Jongensschool Hamont en een van Hamont-Loo 1911 ook met de jongens en meisjes. 

De familie Sc(h)o(en)mekers/Sc(h)o(en)makers in de 15e en 16e eeuw wordt beschreven door Mathieu Schuurmans. De begindatum is 1469. 

Van dezelfde auteur verschijnt een artikel over de ´Gebruikte textiel in de 17e en 18e eeuw´. In vorige eeuwen werden allerlei textielstoffen gebruikt voor het maken van kledij en andere toepassingen waarvan wij nu niet meer de betekenis van kennen. De meeste van deze stoffen werden verkocht per el. Deze el was ongeveer 68 cm lang. 

Een volgende artikel is ´De kerkrekening van Hamont in 1796´, de laatste van het Ancien Regime. In dit artikel publiceren we integraal de kerkrekening van Hamont uit 1796, zoals die werd ingediend door de kerkmeester Willem Wouters. 

Het nummer wordt afgesloten met een aantal ´Goed om te weten´.