De pomp blijft open, maar de shop gaat dicht…

BUDEL – Na ruim 43 jaar sluit per 1 januari 2022 de shop van het tankstation aan de Dr. Anton Mathijssenstraat te Budel. Frans en Maria Brauers startten hun bedrijf in 1978 met een pomp, een garage en een shop. Begonnen als Aral, kort als Mobil en sinds 1997 als BP.

Door Bas Kusters 

Frans, oorspronkelijk afkomstig uit Heerlen is altijd monteur geweest, eerst in loondienst voordat ze hun eigen garage openden. Maria, opgegroeid in Brunssum werkte voorheen op verschillende plekken. Waaronder in een eetcafé met kegelbaan en in een interieurwinkel. Via, via hadden ze de kans om deze zaak te beginnen. Ze waren in korte tijd de zevende eigenaren, maar zij hebben het succesvol weten te maken.

Nadat Frans is overleden is de garage gestopt en runt Maria de shop en de pomp in haar eentje. Nu, nadat deze ruim 43 jaar open is geweest sluit ook deze en blijft alleen de pomp open. “Als je de uren telt is het eigenlijk 86 jaar”, lacht Maria. “Het is mooi geweest. En de pomp werkt tegenwoordig automatisch, mensen kunnen dit helemaal zelf doen.”

Maria vertelt verder: “We hebben altijd een fijne, trouwe klantenkring gehad.” Dat krijg je wanneer je mensen als mens behandeld en niet als nummer. Ze vertelt dat er ook moeilijke, of vervelende dingen zijn gebeurd. Zo zijn er wat ruiten gesneuveld, zijn er inbraken geweest en zelfs een keer een overval. “Maar er waren veel meer leuke dingen, dan minder leuke dingen.” Ook nu weer wordt ze overladen met kaarten en bloemen, wat weldegelijk iets betekent. 

En zo valt het doek voor de shop, waar tientallen carnavalsoptochten voorbijtrokken – “Dat was altijd wel leuk” -, en waar het straatbeeld in die periode zo veranderd is. “Lieve klanten, bedankt voor het vertrouwen al die jaren”, Maria Brauers.