Huisartsen tevreden over boosterprikactie

CRANENDONCK – Huisartsen uit de gemeente Cranendonck kijken tevreden terug op de prikdag die op donderdag 23 december werd gehouden in De Borgh in Budel en De Smeltkroes in Maarheeze. Bij zo’n 4.500 patiënten in de leeftijd van 40 tot en met 66 jaar werd een boostervaccinatie gezet.  

Door Roy de Leijer

“In de regio was de opkomst zo’n 40 procent. Daar zaten wij in de gemeente Cranendonck net iets boven”, zegt huisarts Stijn van Kerkhoven, die de boosterprikoperatie namens de Cranendonckse praktijken coördineerde. Van Kerkhoven: “We zijn supertevreden. Veel mensen zijn nu sneller geprikt.”

In Cranendonck kwamen ruim 8.000 inwoners in de leeftijd van 40 tot en met 66 jaar voor een boosterprik in aanmerking. Patiënten die jonger of ouder waren en toch een bezoek aan de priklocaties in Budel en Maarheeze brachten, werden op de reservelijst gezet. 

De gemeente Cranendonck valt onder de GGD Brabant Zuidoost, maar voor de prikactie werd er samengewerkt met de GGD Limburg-Noord. In de Brabantse buurgemeenten werden veelal de mensen uitgenodigd die normaal een griepprik krijgen. Van Kerkhoven: “Wij hebben wat ruimer gekeken. We zijn uitgegaan van de prikcapaciteit en hebben de leeftijd daar vervolgens op aangepast.” 

Ondanks de korte voorbereidingstijd van een paar dagen verliep de boosteroperatie soepel. Van Kerkhoven: “In Maarheeze duurde het gemiddeld een kwartier voordat mensen geprikt kon worden.”

De huisartsen en hun medewerkers werden onder meer geholpen door verpleegkundigen en thuishulporganisaties. “Veel vrijwilligers hadden zich spontaan aangemeld. Daarbij ging het niet alleen om hulp bij het zetten van prikken, maar ook om logistieke ondersteuning.”

Hand in blue medical gloves holding a syringe and vaccine vial with Covid 19 Vaccine Booster text, for Coronavirus booster shot.