Voorbereiden op de winter

REGIO – Boswachters van Het Limburgs Landschap zijn buiten druk bezig met de voorbereidingen op de winter. In een aantal natuurterreinen lopen het hele jaar paarden, koeien, schapen en/of geiten. Momenteel worden sommige kuddes ingevangen, bijvoorbeeld in de Maascorridor. Deze groep Galloways wordt standaard voor het hoogwaterseizoen preventief geëvacueerd omdat deze uiterwaard als eerste zal onderlopen, ook bij een kleine hoogwatergolf. Deze kudde gaat grazen op hoger gelegen gebied(en) zoals op de Hamert. Paarden die grazen in de Lus van Linne zijn naar de hoger gelegen delen van het terrein verplaatst. In de Eijsder Beemden is het schiereiland preventief afgesloten voor de grote grazers als voorbereiding op het hoogwaterseizoen.

Alle dieren hebben in de zomer goed gegeten en daarmee een vetlaag aangelegd waarmee ze de winter door kunnen komen. Deze onderhuidse vetlaag houdt de dieren warm en zorgt voor de nodige energie. De dieren zijn goed aangepast op de winter en hoeven in principe niet te worden bijgevoerd, zelfs onder een laag sneeuw weten ze nog voedsel te vinden. Als Het Limburgs Landschap ziet dat ze toch te weinig eten kunnen vinden dan worden ze bijgevoerd met hooi, ook drinkwater wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Zo komen de grote grazers de winter door.

Fotobijschrift: De grote grazers in terreinen van Het Limburgs Landschap zijn goed aangepast op de winter en hoeven in principe niet te worden bijgevoerd, zelfs onder een laag sneeuw weten ze nog voedsel te vinden. 

Foto: Henk Heijligers