Valkenswaard viert bijzondere Unesco-erkenning met wandelroute

VALKENSWAARD – De inwoners van Valkenswaard waren al trots op hun bloemencorso en het valkerijverleden. Die trotsheid is alleen maar toegenomen nadat begin december bekend werd dat zowel de Nederlandse corsocultuur als de valkerij door Unesco officieel zijn ingeschreven op de ‘Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid’. 

Door Roy de Leijer

Om deze bijzondere erkenning ook in coronatijd te kunnen vieren werd er in sneltreinvaart een wandelroute uitgezet langs allerlei corso- en valkerijhotspots in Valkenswaard.

De wandelroute werd op vrijdag 17 december geopend bij het VVV-kantoor op de Markt. 

In de ‘Unesco culturele wandelroute Valkenswaard’ is er veel aandacht voor het bloemencorso en de valkerij, maar de route voert ook langs andere lokale ‘kroonjuwelen’. Er wordt nog gewerkt aan een speurtocht voor kinderen. De wandelroute is tijdens openingsuren verkrijgbaar bij de Openbare Bibliotheek in Valkenswaard. 

Het bloemencorso in Valkenswaard komt voort uit de bevrijding van deze plaats in september 1944. Na jaren van optochten met versierde fietsen en bolderwagens trok op 17 september 1953 het eerste bloemencorso door de straten van Valkenswaard. De wagens worden gebouwd door leden van veertien buurtschappen.

Valkerij is oorspronkelijk de kunst van het vangen en africhten van valken voor de jacht. Het Kempische heidegebied, gelegen in de trekroute van de slechtvalk, was bij uitstek geschikt voor het vangen van slechtvalken. Het Valkerij- en Sigarenmakerijmuseum in Valkenswaard herbergt een waardevolle cultuurhistorische collectie over de valkerij, valkeniers en de rol van Valkenswaard als belangrijk centrum van de Europese valkerij.