Opnieuw geen vertrouwde carnavalsoptochten in Cranendonck

CRANENDONCK – Er worden dit carnavalsseizoen opnieuw geen ‘gewone’ carnavalsoptochten gehouden in de gemeente Cranendonck. Dat is de uitkomst van het jaarlijkse regio-overleg tussen de zes overkoepelende carnavalsverenigingen uit Cranendonck én die van Leende en Sterksel.

Door Roy de Leijer

Al jarenlang is er twee keer per jaar overleg tussen de Cranendonckse carnavalsverenigingen De Roesdonkers, De Toeters, De Muuzevangers, De Heiknuuters, De Pintewippers, Buulder Buk en De Lindse Blaos uit Leende en De Ossedrijvers uit Sterksel. Normaal gesproken worden dan de agenda’s op elkaar afgestemd. Maar in coronatijd wordt er intensiever en breder overlegd, bijvoorbeeld over de optochten.

Vorige week maandag hebben de Cranendonckse verenigingen de knoop doorgehakt en besloten om dit carnavalsseizoen geen traditionele optochten te houden. Het besluit moet de lokale carnavalsgroepen, met name de wagenbouwers die normaal gesproken in deze tijd van het jaar al volop aan het bouwen zijn, duidelijkheid bieden. Vaak trekken zij mee in meerdere Cranendonckse optochten.

Door de huidige coronamaatregelen wordt er amper of niet gebouwd. Zo zijn de twee Cranendonckse bouwhallen op dit moment gesloten. Ook is het hoogst onzeker of de in februari geldende coronaregels het toestaan om een optocht te houden. De verenigingen verwachten van niet. Een optocht omstreeks halfvasten wordt eveneens als onhaalbaar gezien. Dit omdat de bouwperiode daarvoor te kort is.

Wel zijn alle verenigingen, ieder op hun eigen manier, druk bezig met het zoeken naar alternatieven. Niet alleen voor de optochten, maar ook voor de andere activiteiten, die door de voortsluimerende coronapandemie onzeker zijn. Zo beslissen de verenigingen zelf of er nieuwe carnavalshoogheden worden geïnstalleerd. Wel vindt er onderling afstemming plaats. Ook worden er ideeën uitgewisseld. Door een aantal verenigingen wordt er ook gekeken naar data buiten het carnavalsseizoen.

Afhankelijk van het verloop van de pandemie ziet carnavalsvereniging Buulder Buk eind februari nog wel mogelijkheden voor een jeugdoptocht in Budel en als de coronasituatie het toelaat wil ook De Pintewippers in Gastel iets van een parade door het dorp organiseren. Maar het wordt geen standaard optocht, tempert de vereniging de verwachtingen.

De carnavalsverenigingen in Leende en Sterksel houden vooralsnog een slag op de arm als het gaat om de optochten. In Leende vindt medio januari overleg plaats met de optochtdeelnemers.

Foto archieffoto meus