Foto Dorpleinse opgenomen in prestigieuze kalender

BUDEL-DORPLEIN – Het nieuwe jaar kende een leuke en verrassende start voor Bo Brankaert uit Budel-Dorplein. Haar foto ‘kikkers op een tak’ is opgenomen in de prestigieuze National Geographic scheurkalender van 2022.

Door Roy de Leijer 

Begin dit jaar viel de nieuwe scheurkalender van National Geographic bij Bo Brankaert (21) op de deurmat, met daarbij de toelichting dat haar ‘kikkerfoto’ een plekje in de prestigieuze kalender had veroverd. Haar inzending komt op 28 januari voorbij.

Er waren vorig jaar opnieuw duizenden inzendingen voor de prestigieuze scheurkalender, met bijzondere kiekjes die op plaatsen overal ter wereld zijn geschoten. Ook de foto van Brankaert lijkt te zijn gesitueerd in een ver tropisch land, maar schijn bedreigt. Haar inzending, getiteld ‘kikkers op een tak’, is vorig jaar gemaakt tijdens een bezoek aan het reptielenonderkomen van de Zoo in Antwerpen. “Het was er best donker, maar het was in één keer raak. De kikkers stonden er meteen goed op”, vertelt Brankaert.

Haar passie voor het maken van foto’s begon op 16-jarige leeftijd. “Toen kreeg ik voor mijn verjaardag een camera cadeau. Ik ben begonnen met het maken van foto’s van bloemen in de tuin en mijn oppaskinderen.” 

Na het afronden van haar studie begon de jonge Dorpleinse eind 2019 haar eigen fotostudio in Budel. Dat was amper een paar maanden voor het begin van de coronacrisis, die ook de fotografiebranche hard heeft geraakt. “Gelukkig zitten we inmiddels weer in een stijgende lijn”, zegt Brankaert.

Het was de eerste keer dat Brankaert deelnam aan een fotowedstrijd. Ze is er best trots op dat haar foto uit duizenden inzendingen is geselecteerd. “Ik was er ook door verrast. Nadat ik de foto had ingestuurd had ik niets meer vernomen, totdat ik de scheurkalender ontving. Het is ook heel leuk om mijn foto te zien tussen opnames die zijn gemaakt in de Biesbosch of bij leeuwen in Zuid-Afrika.”

De scheurkalender wordt volledig opgesierd met foto’s van de deelnemers aan de jaarlijkse fotowedstrijd van National Geographic. Er zijn ieder jaar drie categorieën: mens, dier en landschap.

De inzendingen zijn afkomstig van duizenden fotografen uit de Benelux. De foto’s van de drie winnaars worden gepubliceerd in het National Geographic Magazine. De scheurkalender bevat het beste uit de inzendingen van de fotowedstrijd.

Foto’s Bo Brankaert Photography & Design