Vijf kleuren afvalzakken

HAMONT-ACHEL/PELT – Sinds 1 januari ‘22 is er in Limburg heel wat veranderd op het gebied van afval ophalen aan huis. Ieder adres heeft normaliter een afvalkalender ontvangen en die ziet er dit keer wel wat anders uit dan het voorbije jaar. 

Door Ben Ieven 

De mogelijkheden van recyclage worden steeds beter of uitgebreider en het systeem van ophaling evalueert daarin mee. Het nieuwste systeem van Limburg.net heet Optimo. Elke twee weken worden vijf verschillende afvalsoorten op dezelfde dag opgehaald. Mensen die zich afvragen waarom ze alles in vijf verschillende zakken moeten sorteren terwijl het toch allemaal in dezelfde vrachtwagen gekieperd wordt kunnen we geruststellen. De vrachtwagens rijden naar het sorteercentrum in Beringen. Daar worden de zakken door een automatische sorteerinstallatie per kleur uitgesorteerd en vervolgens afgevoerd naar de verwerker die instaat voor de betreffende recyclage. Hierdoor wordt er flink bespaard op de mobiliteit van de vuilnisvrachtwagens en het milieu. 

Wat ook verandert, en dat is voor een deel van de inwoners minder gunstig, is dat het tweewekelijks ophalen van snoeihout vervalt. Dat moet men voortaan zelf naar het containerpark brengen waar men dat tot 400 kg per gezin gratis kan deponeren. Hierna betaal je € 0,05 per kilo. Dat gaat dan ook op zijn beurt voor een deel ten koste van het milieu met al die auto’s en hun aanhangertjes. Het kan ook worden opgehaald maar dat moet worden aangevraagd via www.limburg.net (bestellen & aanvragen). Hiervoor betaalt men dan € 15,00 tot 2 m³ of € 40,00 tussen 2m³ en 4m³ en dat is eigenlijk best duur. Voor grofvuil gelden eigenlijk dezelfde regels met een maximum gewicht van 70 kg. De prijs hiervoor is € 20,00 tot 2m³ en € 40,00 tussen 2m³ en 4m³. De maandelijkse ophaling van papier en karton blijft ongewijzigd. Ondanks dat er ook een zak voor textiel is bijgekomen blijven de textielcontainers ook gewoon bestaan. Ook de glasbollen blijven staan waar ze nu staan. Nieuw is de zak voor keukenafval waar etensresten in mogen. Uiteraard zijn kippen en een compostbak in je tuin nog altijd rendabeler en beter voor het milieu. De zakken voor tuinafval zoals maaisel, bladeren, fijn snoeisel, enz… zijn vernieuwd en sterker dan de witte composteerbare zakken van daarvoor hetgeen zonder meer een verbetering betreft want die zakken vielen soms al na een paar dagen door vocht uit elkaar. Nu zijn het zakken van gerecycleerd plastic waarbij dat probleem zich niet meer zou voordoen.  Die witte zakken zijn overigens niet meer geldig maar onaangebroken rollen kunnen nog in het recyclagepark omgeruild worden tegen nieuwe tot en met 31 maart 2022. Hetzelfde geldt voor de blauwe PMD zakken. De oude zakken met zwart treklint zijn vervangen door eentje met witte linten. Alle huidige zakken worden verkocht in de supermarkten. Hiervoor kan je dus niet terecht bij het gemeentehuis. We zetten even de vijf verschillende zakken op een rijtje.

Kleur zak – Afvalsoort – Aantal zakken per rol – Prijs per rol

Blauw – PMD – 20 – € 3,00

Grijs – huisvuil 10 – € 6,25 (klein) – € 12,50 (groot)

Groen – tuinafval – 10 € 2,50

Geel – keukenafval – 13 – € 2,00

Oranje – textiel – 10 – € 1,00