Hamont-Achel heeft geduld nodig

HAMONT-ACHEL – Er beweegt wat in Limburg! Sinds 13 december is er opnieuw een snelle rechtstreekse treinverbinding tussen Hasselt en Antwerpen. Dat is 33 jaar nadat de vorige verbinding werd afgeschaft. Het is een belangrijke evolutie in de ontsluiting van Limburg, waar uit onderzoek blijkt dat Limburgers door een beperkt aanbod op vlak van openbaar vervoer meer afhankelijk zijn van hun auto dan de rest van Vlaanderen. Ook het Spartacusplan van De Lijn en de NMBS moet een belangrijke rol gaan spelen in dat verbeterde aanbod. Volgens de plannen gaan oude spoorwegen heropenen en komen er drie nieuwe tram- en snelbuslijnen tussen Hasselt, Maasmechelen, Maastricht en Noord-Limburg. De ambitie is om tegen 2030 naar 40 procent duurzame verplaatsingen gaan. Maar ondertussen zitten op lokaal vlak ook de stads- en gemeentebesturen niet stil. Zij denken na wat hun bijdrage kan zijn aan een verbeterde mobiliteit in Limburg. Oguzhan Guney, student Journalistiek van Hogeschool PXL legde zijn oor te luisteren bij het stadsbestuur van Hamont-Achel.  

Aan alle scholen een fietspad en een veilige omgeving. Dat is wat het stadsbestuur van Hamont-Achel wil. Daarnaast is er nog ruimte voor een betere treinverbinding met Weert en een goede busverbinding tussen de beide fusiegemeenten. Al zal er nog wat geduld nodig zijn voor het zo ver is. 

Scholenomgeving 

Hamont-Achel is van plan om aan alle scholen een fietspad te plaatsen. Dat is een van de belangrijkste projecten volgens schepen van verkeer Bèr Van de Schans (PRO). “Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de Stadswaag al vernieuwd in het centrum van Hamont. Ze hebben daar een nieuwe fietssuggestiestrook aangelegd. Het is de bedoeling dat wij nieuwe fietspaden aanleggen in de schoolomgevingen en het veiliger gaan maken voor de studenten”, aldus Van de Schans. 

Er zijn nu drie fietspaden gepland. Twee van de drie worden gesubsidieerd door het nieuwe Kopenhagenplan. “Dat plan is eigenlijk voor projecten die niet gesubsidieerd kunnen worden door de standaard subsidiepotten”, aldus mobiliteitsambtenaar Annick Kauffmann. In het Kopenhagenplan legt Vlaanderen een euro bij voor elke twee euro die lokale besturen investeren in fietsinfrastructuur op of aan gemeentelijke wegen. Hamont-Achel betaalt dus twee derde van de prijs. 

De gemeente heeft ook besloten om in de straten rond de scholen nieuwe snelheidslimieten te hanteren en meer drempels te installeren. “We maken nog te vaak mee dat automobilisten te snel rijden rond de scholen. Daar moet verandering in komen,” zegt Kauffmann. 

Nederland

Hamont-Achel werkt nauw samen met de Noorderburen. Ze hebben sinds kort de knooppunten van De Groote Heide met elkaar verbonden. “De Groote Heide is een grensoverschrijdend natuurproject met onze collega’s uit Nederland. We willen ervoor zorgen dat mensen kunnen genieten van het natuurgebied”, zegt Van de Schans. Ze vechten ook al jaren samen met de Nederlandse collega’s om de treinverbinding die tot in Hamont loopt, verder te trekken tot in Weert. “Vanuit het station in Weert is er een directe verbinding naar Amsterdam en Duitsland. In Nederland staat dat plan al in het regeerakkoord”, zegt Van de Schans “We hopen dat we op korte tijd gerealiseerd krijgen.” Kauffmann vult aan: “De vervoerregio steunt het plan ook. Dus er is in principe genoeg steun.” Een andere uitdaging voor de gemeente is het vrachtverkeer dat via de A2 uit Nederland komt. Die rijden op dit moment door Hamont centrum. “We willen dat de vrachtwagens een andere route gebruiken. Dat is iets dat we gaan moeten opnemen in ons mobiliteitsplan”, zegt Kauffmann. 

Vervoerregio 

Een van de grootste punten van kritiek op Vervoerregio Limburg is dat er geen busverbinding is van Hamont naar Achel. “In het nieuwe vervoersplan dat uitgesteld is tot 2023 is dat wel voorzien. Dat betekent dat beide deelgemeenten nog een jaar lang zonder een busverbinding zitten. Helaas,” aldus Van de Schans.