Cultuurkring Hamont-Achel Kunstgeschiedenis

HAMONT-ACHEL – Op woensdag 13 januari om 14.00 uur organiseert Cultuurkring Hamont-Achel een middag in het teken van Kunstgeschiedenis. Dit gaat door in cinema Walburg aan de Kerkstraat in Hamont. De inkom is gratis met een cultuurpas, een los ticket kost €7.

Het thema deze keer is: Amerikaanse realistische schilders. In de eerste helft van de 20ste eeuw was er een belangrijke vertegenwoordiging van zeer persoonlijke realistische schilderkunst in Amerika. Ook genoemd als Amerikaans regionalisme. Deze werd overschaduwd door het propageren van de abstracte kunst als tegenhanger van het Russisch communistisch realisme. Action Painting met Jackson Pollock en Abstract Expressionisme met Mark Rothko en Barnett Newman Kregen alle aandacht en het realisme werd vergruisd, met medewerking van de CIA.

Norman Rockwell (1894-1978) werd tijdens zijn leven door serieuze kunstcritici afgewezen. Veel van zijn werken neigen naar idealistische of sentimentele afbeeldingen van het Amerikaanse leven. In zijn latere jaren koos Rockwell voor serieuzere onderwerpen zoals The Problem We All Live With , dat zich bezighield met de kwestie van raciale integratie op school. Dit schilderij uit 1964 werd tentoongesteld in het Witte Huis toen Bridges in 2011 een ontmoeting had met president Barack Obama .

Andrew Wyeth ( 1917-2009 ) oogstte veel bijval met zijn stuk uit 1948, ‘Christina’s World’, waarin een vriendin wordt getoond die door polio was getroffen en zich een weg baant door een veld zonder rolstoel. Hij werd bekend om zowel levendige landschappen als portretten, waarbij hij de twee soms samensmelt. Veel van Wyeth’s onderwerpen waren buren en plaatsen in zijn omgeving, aangezien hij over het algemeen dicht bij huis bleef. Wyeth werd beroemd om de kwaliteit van realisme en detail die hij in zijn kunst aantreft, waarbij hij vaak humeurige figuren creëerde, terwijl hij ook door sommige critici werd bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan avant-garde.

Edward Hopper (1882 –1967) was een Amerikaans kunstschilder die schilderijen maakte met typisch Amerikaanse thema’s. Zijn schilderijen behoren tot het realisme en de American scène. Hopper creëert in zijn schilderijen een onwerkelijke, desolate sfeer. In veel van zijn schilderijen heerst een psychologische spanning. De mensen op zijn schilderijen zijn nooit gelukkig. Ook wekken de schilderijen een gevoel van “samen maar toch alleen” op. Als men het gehele oeuvre van Hopper overziet kan men concluderen dat in het overgrote deel van zijn schilderijen de isolatie van het individu centraal staat.

Foto Christina’s World