Afscheid team Centrummanagement Weert

WEERT – Centrummanagement Weert houdt op te bestaan. Het team van de werkorganisatie, dat in het eerste kwartaal van 2022 afscheid neemt, kijkt met weemoed en gepaste trots terug op de resultaten die men in ruim 20 jaar wist te behalen. 

In april 2021 stemde de gemeenteraad van Weert voor het beëindigen van de jaarlijkse subsidie voor Stichting Centrummanagement Weert, ten behoeve van de financiering van een nieuw op te richten citymarketing-organisatie. Het wegvallen van de financiële basis van de stichting betekent ook een gedwongen afscheid van de medewerkers van de stichting. Centrummanagement was bij veel ontwikkelingen gesprekspartner, zoals in 2020 nog bij de herinrichting en vergroening van de Nieuwe Markt.  Het aan de voorkant vaak zichtbaarste onderdeel was de organisatie van binnenstadevenementen. Het eerste concrete project was, op verzoek van de Gemeente Weert, de realisatie van een ijsbaan in 2002. Voorbeelden van kleinschalige activiteiten zijn de kapellen tijdens de carnavalsperiode, chocolade eitjes uitdelende paashaasjes, de kinderbraderie en de jaarlijkse springkussendag. Opvallender evenementen waren het open air circusfestival Cirque de Weert, het Waanzinnig Winkelfestijn met winkelacties en straattheater en het vanuit de Italiaanse Dag doorgegroeide Werelds Weert. Met het Bourgondisch-nostalgische Antje Festival, onder andere een nostalgische kermis bevattend, werd ingezet op het benadrukken van de karakteristiek van Weert.

Tijdens de coronapandemie organiseerde men Dichter bij Weert, een wandeling langs lokaal ingestuurde dichtkunst verspreid over het centrum. Ook werd ingezet op online bewustwordingscampagnes met ‘koop lokaal’-thema. Met intensieve deelname aan het projectteam van stadscampagne ‘Met ons. In Weert.’ droeg Centrummanagement bij aan stadsbrede communicatie, zowel gericht op de bezoekende toerist als de eigen inwoner. 

In 2009 werd de zogenoemde backoffice van VVV Weert geïntegreerd in de organisatie van Centrummanagement. In de lokale kantoorfunctie van de VVV werden toeristische arrangementen ontwikkeld samen met de toeristische ondernemers van Weert. Er werden verbindingen gerealiseerd tussen het totale toeristische aanbod van Weert, samenwerkingsverband de IJzeren Man, Grenspark Kempen~Broek en Stichting Stadsgidsen Weert.  

Centrummanagement bezigde zich in lijn van de doelstellingen met het aanjagen van samenwerking op alle voor ondernemers waardevolle fronten. Zo werd in 2004 de certificering van het Keurmerk Veilig Ondernemen behaald, waarmee de verantwoordelijke instantie Weert erkende als bewust en verantwoordelijk aangaande collectieve veiligheid. 

Met de beëindiging van Centrummanagement Weert in het verschiet neemt de werkorganisatie het eerste kwartaal van 2022 afscheid. Paul Kooij (Centrum Manager), Brigitte de Jong (secretariaat), Anita van den Boogaard (VVV Weert backoffice) en Sander Bus (marketing & evenementen) danken alle betrokkenen voor de samenwerking tijdens de vele projecten, zowel voor als achter de schermen. Hoewel de aanleiding van het afscheid nu bitterzoet, kijkt het team vol trots terug en spreekt men de hoop uit dat in Weert altijd de ruimte blijft bestaan om in vrijheid en creativiteit te ondernemen, ontwikkelen en samenwerken. Weert is het waard.