Belgische carnavalsverenigingen passen programma aan 

HAMONT-ACHEL / PELT – Covid strooit voor het tweede jaar op rij roet in het eten voor de carnavalisten. Zowel de Teutepeuters, de carnavalsgroep van Hamont, als de vier carnavalsverenigingen van Pelt hebben bekend gemaakt dat ze hun programma aanpassen.  Voorlopig is er nog geen sprake van afstel, maar van uitstel. Lees er alles over op pagina ….

Het is alweer van 2020 geleden dat carnavalisten helemaal los konden gaan tijdens carnaval. Dit jaar zijn er gelukkig meer mogelijkheden maar uit voorzorg hebben de carnavalsverenigingen van Hamont-Achel en Pelt toch beslist om evenementen en stoeten uit te stellen naar een latere datum. De Teutepeuters annuleren de Prinsenpronkzitting die normaal gezien door zou gaan op 29 januari, en daarmee ook meteen het voorverkoopmoment op maandag 17 januari. Huidige Prins Kris I zal op post blijven tot het volgende seizoen. Volgend seizoen zullen de Teutepeuters de grote- en Prinsenzitting omwisselen. De Prinsenpronkzitting zal op zaterdag 12 november 2022 zijn met afscheid van Prins Kris I en aanstelling van de nieuwe stadsprins, de grote zitting schuift op naar zaterdag 21 januari 2023. Verder hopen de Teutepeuters dat de optocht van zondag 27 februari toch kan doorgaan. Hierover hebben de Teutepeuters nog een gesprek met het stadsbestuur van Hamont-Achel en andere betrokken instanties. 

De Gezellen van Taxandria, De Liller Meulewiekers, De Rare Vogels en De Zwiebertjes (de vier Peltse carnavalsverenigingen) hebben na overleg met het gemeentebestuur samen beslist om de carnavalsstoeten in Pelt, die zouden doorgaan eind februari/begin maart, een maand uit te stellen naar eind maart/begin april. Door de huidige coronagolf is er geen perspectief voor de carnavalsfeesten op de normaal voorziene datums. Het wordt echter geen afstel zoals vorig jaar, maar een uitstel. In plaats van tijdens de krokusvakantie, zullen de drie Peltse stoeten in principe doorgaan in het weekend voor de paasvakantie en tijdens het eerste weekend van de paasvakantie, uiteraard rekening houdend met de dan geldende coronamaatregelen.

De vooropgestelde datums zijn de volgende: zaterdagnamiddag 26 maart Sint-Huibrechts-Lille (in organisatie van De Liller Meulewiekers), zaterdagavond 2 april Neerpelt-Centrum (in organisatie van De Gezellen van Taxandria) en op zondagnamiddag 3 april Overpelt-Centrum (in organisatie van De Zwiebertjes). Het is te verwachten dat de huidige golf van besmettingen dan achter de rug zal zijn. Hetzelfde geldt trouwens voor de winter. Als alles een beetje meezit, kunnen de Peltse carnavalsstoeten eind maart/begin april prachtige voorjaarsfeesten worden. 

Foto Fotopelt.be