Gemeenteraad Cranendonck blokkeert een referendum

CRANENDONCK – Als het gaat om de verlenging van het AZC, waar iedere burger een mening over heeft, wordt een referendum geblokkeerd. De mening van de burger telt niet. Wij worden gewoon aan de kant gezet. Juist dit dossier verdient het om de burger te raadplegen, de rest van de besluiten boeit de burger niet zoveel.Een meerderheid van onze gemeenteraad heeft besloten om geen referendum te houden over de verlenging van het AZC. Democratie met de lamp uit, compleet in het donker.

Een referendum zou ook kunnen gaan over wel of niet een superdiscounter aan de Nieuwstraat. Onze gemeente is de mening toegedaan dat een dergelijke winkel minder bezoekers naar het centrum zou trekken. Ze hebben nu al drie keer ongelijk gekregen bij de rechter. De vierde is in aantocht. De rechter zou echter kunnen bepalen dat algemeen belang gaat boven een persoonlijk belang. Als de superdiscounter geweerd wordt, gaat dat ons heel veel centjes kosten.

Stelling: Als wij ervoor zorgen dat de kern in Budel er weer aantrekkelijk uit gaat zien en veel meer biedt dan alleen maar boodschappen doen, waar de beleving de hoofdrol gaat spelen, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat die superdiscounter niet minder maar meer bezoekers naar de kern brengt. Als mensen eenmaal in Budel zijn is de kans groot om naar de kern door te rijden veel groter.

Update: Het is inmiddels zover. Voorlopig krijgt onze gemeente om zeer onduidelijke redenen gelijk: De schadeclaim van 5 miljoen euro ligt op de mat. Drama toch? Of zoals het tegenwoordig heet: Catastrofe. Zoals verwacht: Onze gemeente gaat door koste wat kost van onze centen! Hier een citaat van de advocaat van de gemeente: Supermarkt op die locatie uitgesloten. En dat is per definitie NIET waar. Een goede advocaat trekt dingen krom die recht zijn, wordt ie voor betaald.

Er (was) is detailhandel toegestaan, een supermarkt is detailhandel!

Stel u voor dat u bouwgrond gekocht heeft, en al veel kosten heeft gemaakt. Valt een brief op de mat dat U om onduidelijke reden toch niet mag bouwen…. Raar toch, of niet dan?  

Cor van Mierlo.