Pater Pellens 60 jaar geleden vermoord

PELT – Het is dit jaar 60 jaar geleden dat de Neerpeltse pater Désiré Pellens in Belgisch Congo vermoord werd. Hij was geboren op 30 januari 1920 in Pelt en werd op 8 juli 1945, de oorlog was net voorbij, gewijd tot eerste priester van de Damsheide. 

Een jaar later vertrok hij als missionaris naar Congo. Hij werd er in 1962 vermoord samen met 19 collega-missionarissen van de ‘Paters van de Heilige Geest’. Twee van die paters Michel van Duffel en Theo Schildermans waren afkomstig van Lindelhoeven, Overpelt. In 1960 werd de Belgische kolonie Congo onafhankelijk verklaard maar reeds vanaf het begin was er verdeeldheid in het hele land. In de missiepost van Kongola bevond zich het woonhuis van de paters, werkhuizen, het woonhuis van de bisschop, lagere- en middelbare scholen, een tehuis voor verlaten kinderen, een noviciaat voor inlandse zusters en een kinderheil. De missiepost werd de speelbal van de strijdende politieke partijen. Op 31 december 1961 reed een jeep met vijf losbandige soldaten de missiepost binnen. Alle paters moesten naar buiten voor een identiteitscontrole. Toen na de uitvoerige controle bleek dat alles in orde was zijn de soldaten vertrokken maar de schrik zat er bij de paters in. De stad Kongola werd in brand gestoken en een duizendtal burgers werden vermoord. Waarschijnlijk zijn de troepen voorgelogen dat in de missiepost als paters verkleedde huurlingen zaten. Een kleine minderheid die het woord voerde is daarop ingegaan en zijn opnieuw naar de missiepost gereden en hebben de paters meegenomen en opgesloten in cellen van het legerkamp. Als ze voor een derde maal buiten gehaald worden gaat het ineens vlug. Ze worden met geweerkolven door dronken soldaten geslagen en voortgedreven in de richting van de stroom ‘de Lualaba’. Dan knetteren geweer salvo’s en valt de een na de ander neer. De lijken worden naar de Lualaba gesleept en in het water gedumpt. Een tragisch einde voor deze jonge mensen met zoveel idealen. De straat op Damsheide waar Pater Pellens is opgegroeid draagt nu zijn naam.