De nieuwe Aa-kroniek is verschenen!

REGIO – Het laatste nummer van de 40ste ‘jubileum’-jaargang verscheen onlangs. Dankzij de inzet van veel, ook externe, auteurs weer tot een dik nummer gemaakt.

 Jac. Biemans vervolgt zijn reeks over de bedienaren van de Nederduits-gereformeerde gemeente Maarheeze-Soerendonk. Ditmaal komt het ‘enfant terrible’, predikant Willem Vonk, aan bod. Over de bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) varende Cranendonckers brengen Annie Staals-Jacobi en Tinie Vlassak hun tweede en laatste deel, over de achttiende eeuw.  Harrie Jaspers vertelt naar aanleiding van twee vaandels over de Derde Orde, een religieuze broederschap die vroeger ook in ons heemgebied bestond. In de eerste aflevering van ‘Van bewaarschool tot universiteit’ vertelt Giel Stollman over de eerste jaren van de kinderopvang en het lager onderwijs in Budel-Dorplein, een eerste aflevering van meer over het onderwijs in het zinkdorp.  Oud-Budelnaar Joris van Dierendonck schetst in zijn artikel ‘De kracht van kameraadschap hoe acolietenvereniging ‘Pro Deo’ (1974-2013) uit Budel de grootste kon worden van Nederland. Passend bij de periode van het jaar is het goed eens over het begrip tijd na te denken. Wim Ogier schetst in zijn bijdrage de geschiedenis van de beleving en het meten van de tijd, ook in onze dorpen.

 Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt verkrijgen voor € 3,50 bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Of eventueel bij de redactieleden Jan Jakobi Dorpsstraat 15 te Budel en Annie Staals, De Rutjens 16 in Soerendonk. Goedkoper is het een abonnement te nemen. U krijgt dan het hele jaar de vier nummers netjes thuisbezorgd. Kijk voor meer informatie op https://heemkundekringcranendonck.nl/lid-worden/