Gastvrijheid voorop in vernieuwende plannen voor De Baronie van Cranendonck

CRANENDONCK – Ondernemer Camille Peters en gemeente Cranendonck hebben voor het gebied De Baronie van Cranendonck in Soerendonk vergaande plannen ontwikkeld voor een vernieuwend concept waarbij gastvrijheid voorop staat. Het gaat om een combinatie van goed bereikbare dag- en avondhoreca met verblijfsaccomodatie bestaande uit  een mix van een traditioneel hotel en  ‘lodgekamers’ in de natuur. Hiermee wordt er ingespeeld op de trend van ontspannen en genieten in de natuur met brede mogelijkheden. 

Het gebied De Baronie van Cranendonck wordt vanuit het concept Vitaliteit ontwikkeld. Een enthousiaste groep initiatiefnemers werkt samen met de gemeente aan het behoud, de versterking en ontwikkeling van deze bijzondere plek en de realisatie van ‘De Baronie’ als natuur- en cultuurpoort. Aan de inmiddels bestaande initiatieven wordt nu een krachtig  initiatief toegevoegd wat de kwaliteiten van het gebied extra versterkt. 

De ondernemer heeft de eerste ideeën over horeca en verblijf in ‘De Baronie’ in 2020 kenbaar gemaakt bij de gemeente. In de periode daarna is samen gekeken hoe de plannen in het gebied passen en waar dat om afstemming of aanpassing vraagt. Het totaal concept bestaat uit dag-horeca, restauratieve-horeca,een verblijfsaccommodatie en hotel. Een goede bereikbaarheid van het gebied staat bij de plannen centraal. 

De plannen zijn met de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Cranendonck en externe adviseurs afgestemd, en ook met de omwonenden en andere initiatiefnemers besproken. Voor de ondernemer en gemeente is de financiële haalbaarheid van het totale plan uitgangspunt om te bepalen of het ook echt ontwikkeld kon worden. 

Sluit aan bij ambities

Wethouder Frans Kuppens toont zich ingenomen met de plannen. “Naar mijn mening ligt er een doordacht en zorgvuldig ingepast plan op tafel, dat naadloos aansluit bij de ambities van ‘De Baronie’. Met Camille Peters hebben we een ondernemer getroffen die de kwaliteiten van het gebied respecteert en gericht is op samenwerking met de omwonenden en andere initiatiefnemers.”

Plek waar je graag komt

Camille en Juultje Peters: “We zijn enthousiast om dit bijzondere gebied te verrijken met attractieve horeca en overnachtingsaccommodatie. We willen hier een plek creëren waar iedereen die het gebied bezoekt zich thuis voelt en graag terugkomt om onder het genot van lekker eten en drinken van het leven te genieten in combinatie met natuur- en cultuurbeleving.“

Vernieuwend, hoogwaardig concept

Het plan betreft een uitspanning en restaurant in de gebouwen van de voormalige proefboerderij tegenover het kasteeltje. De verblijfsaccommodaties worden gerealiseerd in het oude gemeentehuis dat wordt omgevormd tot hotel. Op het achterliggende perceel worden geschakelde, wat verdiept gelegen “Eco-M” lodges gerealiseerd met uitzicht over het beekdal. Dit creëert een maximaal contact met de omringende natuur, waardoor de gasten een unieke buitenbeleving ervaren. Ook worden een aantal familie-accommodaties aangeboden in de vorm van natuurhuisjes die opgaan in het coulisselandschap, wat weer wordt teruggebracht.

In totaal gaat het om circa 80 kamers en lodges. De architectuur en inrichting van de verblijven staan op een hoog niveau, respectvol ingepast in het landschap. Aan de randen van het gebied worden ruimschoots voldoende parkeervoorzieningen aangelegd, waardoor de brink haar rustieke karakter behoudt. De ondernemer gaat de panden en gronden in eigendom verwerven samen met de aanwezige bedrijfswoning met tuin.

Vervolg

Dit jaar worden de plannen verder uitgewerkt. Dit gebeurt in nauw overleg met de omwonenden en de andere initiatiefnemers. De plannen worden opgenomen in het bestemmingsplan dat voor de zomer in procedure gaat en waarover de gemeenteraad later dit jaar een besluit neemt. Het is de bedoeling dat gemeente en de ondernemer een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor het project. De horeca kan naar verwachting in 2023 worden geopend. De verblijfsaccommodaties worden vanaf 2024 gerealiseerd. 

Voor meer informatie over de gebiedsontwikkeling van De Baronie van Cranendonck: www.cranendonck.nl/baronie 

Fotobijschrift: v.l.n.r. wethouder Frans Kuppens, ondernemer Camille Peters en Karel Franken van Bureau Franken voor de gebouwen op het landgoed De Baronie. Foto Jos Meusen;