Phishing

Het heeft heel lang geduurd voordat ik internet kon bankieren. Hiermee bedoel ik dat ik mijn rekeningen via internet met behulp van mijn bankpasje van de KBC samen met het blauwe kastje, over kon maken. Betalen dus. Eerst ging alles fout en dan moest ik opnieuw beginnen en dan deed het ’t niet meer. Ik raakte in paniek en drukte uitsluitend op de verkeerde knoppen en cijfers. Maar in de loop der jaren is het me toch gelukt. Fluitend betaal ik met pinpas en kastje gezeten aan mijn laptopje, de hardnekkigste rekeningen. Maar let nu op, wat mij overkwam. Een geval van Phishing. Wat is dat precies? Dat is wanneer je email krijgt die vals is, en vals wil zeggen dat er dingen in staan die jou vragen om je gegevens, door te klikken op links. Ze lokken je hiermee naar een valse website vanwaar het ze lukt u uw geld afhandig te maken. Boeven zijn het. Ik ben er vorige week ingetrapt. Ik kreeg een email van de KBCbank, alwaar mijn geld bescheiden staat te pruttelen. Die mail zei tegen mij dat ik mijn gegevens van de bankpas in moest vullen omdat we allemaal een nieuwe pinpas kregen. Het uiterlijk van de mail zag er heel KBC-achtig uit, dus ik dacht, laat ik dat maar doen. Anders ben ik nooit zo snel, maar na 15 januari zouden ze voor deze handeling  14,50 voor vragen, en ja, dat is toch 3 liter rosé, dus ik zette mij aan het werk. Ik vulde alles in. Er verscheen een nieuw veld dat zei: computer niet sluiten anders treedt er een storing op. Ik sloot niks maar er gebeurde ook niks. Het duurde lang en ik dacht stik maar en ik ging naar bed. De volgende dag probeerde ik het nog eens met in mijn achterhoofd de gedachte dat het wel vreemd was, omdat mijn vaste KBC-man, die ik een paar dagen daarvoor toevallig aan de telefoon had gehad voor iets, niks had gezegd over een nieuwe kaart. Toevallig moest ik hem hebben ergens over (overboeking) en ik vroeg hem, waarom zei je niks over die nieuwe kaart die jullie invoeren. Wat, zei hij, nee hoor, geen nieuwe kaart, hoe kom je daarbij? Enfin, om een vreselijk en lang verhaal kort te maken, hij zei dat dat een geval van phishing was. O jee, en zo! Zal ik snel even kijken of er iets afgehaald is? Hij was net zo ontdaan als ik. Hij zat daar op kantoor en ik stond machteloos en wit weggetrokken thuis. Na een paar seconden al kwam het antwoord. Nee, niks gebeurd, niks eraf, ja, 64,49, bij een supermarkt. Pff, zei ik. Je hebt geluk gehad, zei hij maar ik ga toch je rekening blokkeren, nu, voor de zekerheid. Kom morgen of zo maar een nieuwe kaart halen, tot die tijd kun je niks. Er zat een maandag tussen en ik vertelde alles aan de meiden (70+, sic!) van ons Atelier Rosé. U begrijpt dat we daar veel bij moesten drinken. Toen kwamen er nog meer verhalen los, die van iemand kende iemand en die had 60.000 euro betaald voor zijn zoon die in het ziekenhuis lag door een auto ongeluk, hij werd gebeld door het ziekenhuis, maar…  kan ik mijn zoon spreken, nee, kan niet, hij is bewusteloos, snel nu maar, we moeten opereren. De man, de vader maakte het geld over, helemaal in paniek. Mooi dat geld kwijt dus. Zoon sprong nog vrolijk rond en wist van niks. Zo worden we dus belaagd en op veel verschillende manieren, door allerlei geboefte. Mensen let op. Ik heb nu toevallig geluk gehad omdat ik zoals gewoonlijk iets verkeerd had ingevuld; mijn stommiteit was mijn geluk in dit geval. Maar goed, twee dagen later ging ik naar de bank, ging in een sjiek doorzichtig kamertje zitten bij de bankman, vulde onder toezicht van alles in en kreeg een nieuwe pinpas. Mevrouw, zei hij, het is misschien niet onverstandig in uw geval (?) (hij bedoelde omdat ik zo stom ben) om een verzekering tegen phishing af te sluiten. Ja hoor, zei ik, lijkt me wel goed. 3 Euro per maand, zei hij. En grijnsde een beetje. Was ik er toch weer ingetrapt. 

Ps: allemaal heel hartelijk dank voor de wastips van vorige keer. 

Reageren? Graag!  Dat kan via mail guus.van.winkel@pandora.be

Foto Pixabay