Update covid-cijfers 

REGIO – Mede door de gewijzigde teststrategie zagen we in de week van 10 t/m 15 januari het percentage positieve testen verder oplopen: in onze regio is bijna 40% van de geregistreerde testen nu positief. In de afgelopen week stegen de geregistreerde besmettingen in onze ELZ tot 1805/100.000 inwoners per week (+35%). De grootste stijging in de besmettingen treedt op in de bevolkingsgroep onder de 50 jaar. Boven onze Noordergrens bleven de besmettingen trager oplopen (naar 860/100.000 inwoners per week in de zes grensgemeenten van onze ELZ). De lockdown in Nederland lijkt toch een vertragend effect te hebben gehad op de verspreiding van het virus. Het niet meer systematisch testen van hoog-risico contacten maakt dat de gemeten besmetting cijfers de effectieve besmettingen sterk onderschatten. Indien geschat wordt dat tegenover elke geregistreerde COVID-besmetting ongeveer 4-5 niet geregistreerde besmettingen staan, betekent dit dat in de afgelopen week in onze regio bijna 1 op 10 inwoners besmet werd. Verwacht mag worden dat de besmetting cijfers binnen 1-2 weken hun piek bereiken.

Gelukkig valt de impact van de Omicron-variant op de ziekenhuis bezetting mee. Ook zien we de besmetting cijfers bij de ouderen niet verder oplopen. We hopen dan ook dat na Omicron de immuniteit in de bevolking voldoende groot is, zodat er een mooi voorjaar kan volgen. De komende weken zullen er echter nog meer inwoners in quarantaine zijn, waardoor de continuïteit in delen van de maatschappij onder druk zal staan.