Zet je licht aan

PELT – ‘Zet je licht aan!’ Dat heeft de gemeente Pelt aan de fietsingang van elke middelbare school en op enkele druk gebruikte fietspaden en schoolroutes in de gemeente aangebracht. Bedoeling van de campagne, die loopt in samenwerking met de scholen, is de schoolgaande jongeren extra stimuleren om hun fietslicht aan te zetten.

De dagen mogen dan al wat langer worden, vooral ’s morgens – en zeker met het huidige weer –  is het nog erg duister. Het fietslicht aanzetten is dan een must. Daar is een zeer goede reden voor: je fiets licht aanzetten in het duister verkleint de kans op een ongeval met 20%. 

En toch fietsen nog steeds heel veel fietsers zonder verlichting. Veel gehoorde redenen daarvoor zijn: 

• de verlichting is kapot; 

• de batterijen zijn leeg; 

• de fietser is vergeten de verlichting mee te nemen; 

• de fietser is vergeten zijn verlichting aan te zetten. 

Reden genoeg voor de gemeente Pelt om deze campagne op te zetten. Ze is heel eenvoudig, maar wel effectief: uit onderzoek blijkt dat er meer fietsers hun licht ook daadwerkelijk aanzetten als ze de tekst ‘Zet je licht aan’ op hun weg ziet staan. De tekst is fluorescerend geel en daardoor ook in het duister goed zichtbaar.

Met een hele grote scholengemeenschap op haar grondgebied, wil de gemeente Pelt er alles aan doen om de schoolomgevingen en -routes zo veilig mogelijk te maken. Deze campagne maakt deel uit van die betrachting.