Praktische tips om je internetverbinding thuis te verbeteren

Een robuuste en snelle internetverbinding is van uitermate groot belang. Een trage of fragmentarische verbinding is in het “beste” geval irritant, maar het kan ook echt ernstig zijn. Stel dat je verbinding plots wegvalt terwijl je aan het internetbankieren bent en juist een financiële transactie aan het uitvoeren bent. Of wat als je een spel speelt in een top online casino, de jackpot symbolen ziet verschijnen en plots de verbinding verliest? Je moet er niet aan denken. Gelukkig kun je heel wat doen om dergelijke nachtmerriescenario’s te voorkomen. 

Optimaliseer de routerinstellingen 

Stel je eerst en vooral de vraag of je router wel op een optimale positie staat. Ergens in een verloren hoekje van je woning zal hij niet veel kunnen uitrichten. Zet hem beter op een centrale locatie en als het kan op de verdieping waar je het vaakst bezig bent. 

Als je geregeld problemen ondervindt met de ontvangst, reset je router dan wat vaker, bijvoorbeeld één keer per maand. Zoveel te ernstig de snelheidsproblemen, zoveel te vakern kan je overwegen overwegen je router te resetten; zelfs dagelijks. Staat je modem los van je router, reset deze dan ook. Of koop een stopcontact-timer zodat de herstart elke nacht gebeurt. Zo word je elke ochtend wakker met een fris internetgevoel. 

Verbeter je beveiliging  

Software om je computer te beschermen tegen virussen, malware en andere indringers kan een groter verschil uitmaken dan een router die geregeld een reset krijgt. Mocht je dit soort programmatuur nog niet geïnstalleerd hebben, dan raden we je dat zeker aan. De instellingen zullen waarschijnlijk standaard al zodanig staan dat ze je computer geregeld automatisch scannen. 

In verlenging daarvan kan je overwegen een ad blocker aan te schaffen. AdBlock is alvast een aanrader omdat hij gratis is, hoewel de bescherming definitief een kleine bijdrage waard is. Komt er geen reclame meer binnen, dan hoef je ook niet te wachten totdat grote foto’s of video’s geladen worden. Sommige VPN’s bieden ook ad-blockers aan. 

Een andere browser 

Een back-up browser zoals bijvoorbeeld Opera stroomlijnt alle gegevens op webpagina’s. Zo ervaar je een snellere browser ervaring. Gaat je computer lamlendig traag, overweeg dan Opera in te schakelen. De rest van de tijd kan je surfen met je favoriete browser. 

Een andere internet provider 

België is bijzonder goed bekabeld, en voor een deel hebben we dat aan de inspanningen van Telenet te danken. Maar dat wil niet zeggen dat alleen dit de ideale internet provider is. Bezoek een site die providers vergelijkt en probeer te achterhalen hoe de verschillende firma’s het in Hamont-Achel doen, of toch tenminste in Limburg. Probeer vooral te weten te komen wat de ervaringen van andere gebruikers zijn. Dit betekent een beetje opzoekwerk, maar dat is het zeker waard. Voordat je echter onbesuisd van provider verandert, neem contact op met je huidige leverancier. Als deze in de nabije toekomst bijvoorbeeld van plan is glasvezel te leggen, kan dat een enorm verschil betekenen.